10 de setembre de 2015
10.09.2015

Més de 11.500 infants de les comarques gironines no poden fer tres àpats al dia

El Gironès i l'Alt Empordà són les comarques amb més families que necessiten lots d'aliments, ajudes i beques menjador

10.09.2015 | 00:00
Una treballadora de la Creu Roja prepara una de les cistelles.

La crisi afecta de ple la cistella de la compra d'aquells qui passen penúries econòmiques. La limitació de diners fa molt difícil garantir tres àpats diaris i la situació es torna més preocupant en el cas de les famílies amb fills. Nens i adolescents que, per poder tenir el plat calent a taula, necessiten rebre l'ajuda dels serveis socials. En la majoria dels casos, els aliments frescos (com poden ser verdures, carn o fins i tot peix) són el que més escasseja a taula. Per això, Generalitat, consells comarcals i ajuntaments han començat a prendre cartes en l'assumpte de manera imminent. A Girona ciutat aquest estiu s'han concedit 734 beques menjador als casals i es reparteixen lots de carn al Centre de Distribució d'Aliments (CDA).

A les comarques gironines, segons dades del Departament de Benestar Social, hi ha 11.537 infants i joves que es troben en aquesta situació. Pertanyen a 5.225 famílies (és a dir que, de mitjana, cadascuna té dos o més fills). De tota la demarcació, el Gironès i l'Alt Empordà (tenint en compte que hi ha més població) són les comarques on s'han detectat més infants i adolescents amb un important risc de malnutrició.

En concret, els serveis socials bàsics n'han atès 5.766 al Gironès i 3.266 a l'Alt Empordà. A la resta de comarques, a la Selva se n'han detectat 911; al Pla de l'Estany, 553; al Baix Empordà, 449; al Ripollès, 238; a la Garrotxa, 183, i a la Cerdanya 171. L'alerta que un infant o adolescent pateix risc de malnutrició arriba a serveis socials des de diferents llocs.

Per exemple, pot venir de l'escola o l'institut on estudien (perquè els mestres s'adonen que l'alumne va a classe sense haver menjat). O també hi ha ocasions en què el pediatra ho detecta durant una revisió mèdica.

Per pal·liar-ho, Generalitat, consells comarcals, ajuntaments i entitats destinen recursos per garantir l'alimentació a aquests nens i adolescents. Bé sigui donant ajudes d'urgència social a les famílies, lots de menjar des dels CDA, vals per comprar aliments o beques menjador als fills (perquè, com a mínim, el dinar que facin sigui complert).

Més beques al casal

A Girona ciutat 734 infants s'han beneficiat de beques menjador als diferents casals d'estiu dels barris. Allà on se n'han concedides més ha estat a Santa Eugènia (177), Sant Narcís (123) i Palau (109). En total, l'Ajuntament hi ha destinat 62.000 euros. En paral·lel, i com ja ve fent en els dos darrers anys, durant els tres mesos d'estiu el consistori també ha repartit lots de carn fresca entre les famílies beneficiàries del CDA.
Per cada fill menor de 16 anys, els pares reben set peces de carn, una per a cada dia de la setmana. «El que volem és garantir-los que tinguin una alimentació equilibrada mentre no tornin al menjador escolar», va concretar el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso. El regidor va explicar també que, en el cas d'aquells infants que també tenen beca als casals, el reforç alimentari que es fa és doble. «S'assegura l'àpat als casals i, a la nit, tenen opció de menjar carn, cosa que també pot aprofitar la resta de la família», va concretar.

Ara al setembre, un cop torni a començar el curs i tot torni al seu ritme habitual, Ajuntament i Consell Comarcal vetllaran per garantir un àpat complet a aquests infants i adolescents en risc de patir malnutrició. Generalment, la beca cobrirà el dinar. Però en el cas dels instituts que fan jornada intensiva, i que no tenen servei de menjador, el reforç alimentari es farà durant la jornada lectiva. «Se'ls donarà suc, entrepans i menjar al llarg del dia i fins que surtin de l'escola», va explicar el regidor.

L'any passat, Ajuntament i també el consell comarcal van destinar gairebé 107.000 euros a beques menjador a la ciutat. «Tot aquell menor que no pot rebre una bona alimentació té cobert el 100% de l'ajut; és la població que més preocupa entre els qui pateixen la crisi», va explicar el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook