El projecte europeu del teix, el Life+ Taxus, ha permès millorar l'hàbitat de més de 8.000 exemplars de diferents punts de Catalunya, dels quals més de 500 es troben a l'Alta Garrotxa. Aquesta és una espècie de gran interès ecològic amenaçada per diferents factors, com ara la falta de regeneració o l'elevada competència amb altres espècies.

Precisament, aquest projecte busca garantir la seva preservació. "Hem aconseguit que les teixedes més importants del país estiguin en millors condicions", destaca Jordi Camprodon, tècnic del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC). S'ha fet gràcies a la col·laboració de 65 propietaris -3 de la Garrotxa- que han acceptat fer un acord de custòdia.

Un projecte de tres anys

El Life+ Taxus va començar a finals del 2012 i acabarà el novembre l'any que ve. El projecte busca millorar i preservar les teixedes de Catalunya, un hàbitat d'interès de conservació prioritari, ja que compta amb molt poques mostres arreu del continent.

El projecte està liderat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) amb la participació com a socis del Consorci de la Serra de Llaberia, l'Ajuntament de Rasquera i el Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet i amb la col·laboració del Consorci de l'Alta Garrotxa i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat.

El projecte ha permès fer un inventari de les teixedes de Catalunya. Ocupen 275 hectàrees repartides en tot el territori, però només s'ha actuat en 61,1 hectàrees. Com que una part molt important es troben en finques privades, s'han fet 65 acords de custòdia amb particulars, un contracte per escrit que compromet les dues parts a preservar aquesta espècie i el seu entorn. A dia d'avui, s'ha actuat en més de 8.000 teixos i s'han tallat o podat prop de 20.400 arbres més, que feien competència directa al teix. I és que una de les principals problemàtiques és que les teixedes tenen poca regeneració -no hi ha exemplars joves- i els que hi ha estan "ofegats" per conviure molt a prop d'altres espècies amb qui competeixen per viure en un mateix indret.

L'Alta Garrotxa, estratègica

La zona de l'Alta Garrotxa és un indret estratègic per a la supervivència del teix, que viu en les terres humides. Concretament, es concentra al Massís de les Salines, a Montagut i Oix, Vall de Bianya i Sales de Llierca. Es calcula que en el projecte Life+ Taxus s'ha intervingut en 500 teixos garrotxins i uns 1.000 peus d'arbres d'altres espècies. Bona part dels exemplars es troben en tres finques a mans de particulars, amb els quals ha calgut signar un acord de custòdia.

Entre les actuacions que s'han fet a la zona i que continuaran en els pròxims mesos hi ha la plantació de plançons -teixos d'uns dos anys- per reforçar la regeneració de les teixedes. Les llavors s'han collit a la mateixa zona i s'han fet créixer de forma controlada en un viver per tal de garantir-ne la viabilitat. Aquests treballs, juntament amb la tala o poda d'arbres que els fan la competència, han anat a càrrec d'una brigada especialitzada de la cooperativa La Fageda que treballa amb persones amb risc d'exclusió social i sota l'assessorament de tècnics del CTFC. També s'han fet tractaments fitosanitaris per reduir la presència de malalties, provocada per un fong, alhora que s'ha reduït la càrrega de combustible dels entorns de les teixedes com a prevenció d'incendis.

Ahir, representants dels organismes implicats van fer un primer balanç a les instal·lacions de la cooperativa La Fageda a Santa Pau. El director del CTFC, Denis Boglio, va afirmar que aquest és un bon exemple de la importància de tirar endavant actuacions amb la implicació del territori i va subratllar que, tot i que l'àmbit són les teixedes, a la pràctica "el cercle es fa més gran" perquè, en realitat, s'està ajudant a tot l'ecosistema.

El projecte Life+ Taxus té un pressupost d'1,2 milions d'euros, un 75% del qual prové de fons europeus.