El tigre del plàtan és un insecte diminut que s'alimenta de la saba dels arbres. A l'estiu, es reprodueix en tan grans quantitats que forma taques negres damunt de les fulles i a l'escorça. A més de provocar una caiguda prematura de les fulles, entra a les cases i embrut els cotxes. «El tigre es reprodueix molt ràpidament amb les altes temperatures i cal controlar-lo per evitar que la plaga es propagui», va explicar ahir Marc Arimany, tècnic del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa SIGMA.

A Olot, hi ha uns 1.400 plàtans i cada estiu els veïns de les avingudes, amb plàtans a cada cantó han de patir l'activitat de l'insecte. Si la presència del tigre era molesta, la lluita contra ell encara ho era més. L'Ajuntament utilitzava fins ara canons per escampar un producte químic que obligava als veïns a tancar les finestres. El tigre del plàtan i els elements usats contra ell havien provocat queixes que van arribar als mitjans de comunicació.

El regidor de Medi Ambient pel PSC, Josep Guix, va explicar que l'Ajuntament ha trobat un tractament nou que ha d'acabar per sempre amb les molèsties i perjudicis del diminut però molt nombrós i molest insecte. Es tracta d'injectar un producte fitosanitari a la saba dels arbres afectats que actua com un verí i mata els exemplars. El tractament es va començar el juny passat i es concentra en els 800 plàtans que estan situats a la zona urbana i que són els que provoquen molèsties als veïns per l'elevada concentració d'insectes. Guix va precisar que el tractament no els extermina del tot, però en queden molt pocs.

Guix va explicar que el tractament forma part del Pla Verd de la Ciutat. «El que volem -va explicar- és aplicar mesures que vagin enfocades a millorar la sostenibilitat i el medi ambient». Sobre la plaga, va valorar: «És una plaga important que per desgràcia la patim de fa temps». Va definir: «És un insecte que es reprodueix d'una manera molt ràpida i el que se li ha de fer són tractaments amb un producte fitosanitari». Va apuntar:?«No pica, però sí que es fica a les cases».

Per evitar-ho -segons ell- han apostat per un tractament d'endoteràpia. «El que fem -va explicar - és introduir el producte fitosanitari just a la saba de l'arbre». De la saba -segons ell- el producte puja a les fulles i enverina l'insecte. El nou tractament evitarà que l'Ajuntament, com passava fins ara, hagi d'avisar els veïns que tanquin les finestres perquè els jardiners tractaven els plàtans amb canons d'insecticida. Segons ell, el nou tractament és més sostenible i d'una aplicació pausada i tranquil·la que no afecta les persones i en canvi és eficaç contra la plaga.

«Hem de dir -va exposar- que en algun sector de la ciutat que no ens ha anat prou bé (la zona dels Pisos de la Caixa), però que a la majoria de la ciutat ens ha funcionat molt bé». El pressupost del nou tractament és d'uns 4.400 €, el doble que l'anterior, però segons Guix és més efectiu.