Els bars d'Espinelves encara no havien obert a quarts de nou del matí, però a fora ja s'hi formava una llarga cua de gent esperant per fer el primer cafè i protegir-se del fred. És el cas de la Teresa Sabuda que, amb l'experiència d'altres anys, ha decidit llevar-se a les sis del matí per venir des de Molins de Rei. Anar a buscar l'arbre de Nadal a Espinelves s'ha convertit en una tradició ineludible per a milers de catalans i, ni la pluja que ha caigut a primera hora del matí, ha desanimat el públic. La 35a Fira de l'Avet ha arrencat aquest dissabte i s'allargarà fins el 13 de desembre. Durant aquests nou dies, es preveu rebre la visita d'unes 90.000 persones que compraran més de 7.000 avets.

Com cada any, la Fira de l'Avet revoluciona el petit poble d'Espinelves, de poc més de 200 habitants. Durant els nou dies de fira, el poble espera rebre la visita d'unes 90.000 persones, més de la meitat durant aquest primer cap de setmana. L'alcalde, Joan Manel Claveria, ha explicat a l'ACN que, des de que hi ha l'Eix Transversal, s'ha multiplicat el nombre de visitants que venen a la Fira de l'Avet.

La bellesa del poble -situat al bell mig de les Guilleries- i la qualitat dels arbres que s'hi venen explica l'èxit de la fira, que enguany arriba ja a la seva 35a edició i s'ha convertit en la segona fira de Nadal més important de Catalunya en quant a nombre de visitants.

La Teresa Sabido és una de les turistes que aquest dissabte festiu ha decidit llevar-se a les sis del matí per venir des de Molins de Rei. Amb l'experiència d'altres anys, aquest cop ha decidit venir d'hora per no perdre's cap detall de la fira. Pel Dario Lázaro, aquest és el novè any consecutiu que repeteix. Ha vingut amb la seva dona i els seus tres fills. "Ja fa dies que ens estan demanant quan vindríem a Espinelves", ha explicat.

Més de 7.000 avets venuts

D'Espinelves surten la major part d'avets que hi ha a les llars catalanes aquests dies de Nadal i el 90% dels avets que vesteixen les cases de tot l'Estat.

Pel que fa a la venda, l'alcalde ha explicat que la previsió se situa a les 7.000 unitats, una mica per sobre de les darreres edicions en què se'n van vendre entre 3.000 i 4.000. Segons el batlle, molta gent ja veu que la vida de l'avet és un cercle tancat, ja que els arbres (que són tots de planter) si no passen el Nadal, després es poden reciclar i amb la matèria restant es trinxa i se'n pot fer adob.

Un dels vuit productors d'avet del poble, Pere Santeugini, ha explicat que el secret per conservar l'arbre vigorós durant totes les festes de Nadal és posar uns glaçons a la torreta per conservar el fred de l'arbre.

Els preus dels avets oscil·len entre els 10 euros -l'arbre de 50 centímetres d'alçada-, i els més folgats de més de dos metres es venen a un preu que supera els 60 euros. Segons explica Santeugini, el més demandat és un avet de no més d'un metre quinze d'alçada i un preu de 20 euros.

A banda de les tradicionals parades d'arbres, a la fira també hi ha lloc per una gran varietat de productes naturals i artesanals com embotits, formatges o torrons i una mostra d'oficis artesans on es pot veure treballar a neulers, cistellers i espardenyers. ?