La tortuga d'estany, una espècie en perill d'extinció i especialment vulnerable als canvis que es produeixen en el seu entorn natural, ha mobilitzat les principals entitats catalanes dedicades a la seva conservació en una campanya de micromecenatge per contribuir a la seva conservació. Entre elles, n'hi ha dues de gironines: l'associació de defensa del patrimoni natural del Pla de l'Estany Limnos i la Fundació Emys, amb seu a Riudarenes i dedicada a les tasques de recerca i de conservació.

Limnos és una de les entitats que animen a participar en la campanya, que va difondre de manera especial durant les festes de Nadal però que continua en marxa. L'apadrinament es realitza en l'hàbitat natural de l'animal i en qualsevol dels onze punts de Catalunya on aquesta espècie en risc de desaparició està censada i és objecte de projectes de recuperació. En terres gironines, l'elecció passa pels Aiguamolls de l'Empordà, el Pla de la Selva, el Baix Ter o l'estany de Banyoles.

Des de fa anys, la tortuga d'estany (Emys orbicularis) centra diversos projectes de preservació i de reimplantació d'aquest rèptil en espais naturals com l'estany de Banyoles i Porqueres o els estanys de Sils. La campanya de micromecenatge i adopció és una iniciativa conjunta de les diferents organitzacions ambientals que treballen en la seva recuperació.

Els diners que es recaptin es destinaran íntegrament a les tasques de monitoreig i gestió que realitzen aquestes entitats sense ànim de lucre per tal de garantir un entorn adequat a les necessitats d'aquest rèptil. Els projectes que estaran en marxa al llarg del 2016 es poden consultar a través dels seus webs.

Fase de consolidació

La campanya d'apadrinament es va endegar poques setmanes abans del Nadal i s'emmarca en la fase de consolidació del projecte Tortuga d'Estany que lidera la Fundació Emys, amb la participació de Limnos i la col·laboració del Centre de Reproducció de Tortugues, la Fundació Catalunya la Pedrera i el Consorci de l'Estany d'Ivars, entre d'altres; a més del suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

Les persones que apadrinin tortugues d'estany rebran un obsequi i un document acreditatiu, podran participar en una trobada anual i, també, en les activitats i els censos que facin les entitats beneficiàries; al mateix temps que rebran informació de totes les actuacions que les entitats duguin a terme durant l'apadrinament.