Els Bombers han treballat en dos incendis d´habitatge al dia durant el 2015. En un d´ells, que va tenir lloc a Olot el mes de novembre, hi va morir una dona d´edat avançada. El cos d´extinció d´incendis va intervenir en un total de 704 incendis en edificis: la majoria relacionats amb cuines, llars de foc, xemeneies i aparells elèctrics o de calefacció. A Girona això representa un descens respecte al 2014, quan van treballar en 833 actuacions.

El nombre de víctimes mortals també ha baixat respecte d´un any a l´altre. A Girona hi va haver 4 morts el 2014 per incendis d´habitatge mentre que aquest any passat se´n va haver de lamentar una. Va tenir lloc el 5 de novembre en un domicili del carrer Veneçuela d´Olot a la nit. Quan faltaven pocs minuts per les onze, els Bombers van rebre l´avís que hi havia hagut un incendi però quan van arribar-hi ja estava apagat. Amb quatre dotacions van anar al lloc i van inspeccionar-lo. S´hi van trobar una dona estirada boca terrosa al menjador. Era d´edat avançada i s´apunta que va ser una mort natural.

Segons els Bombers, les xifres de mortalitat han anat a la baixa a tota Catalunya i per això, des del Servei de Prevenció afirmen que es treballa per intentar conscienciar la població de les mesures que cal prendre per evitar incendis a la llar, i, a la vegada, també perquè sàpiga com actuar en cas de produir-se un foc a casa seva.

Pel que fa als grups d´edat de les víctimes mortals, la gent gran continua sent el col·lectiu més vulnerable en els incendis d´habitatge. De les 13 víctimes mortals que es van produir el 2015 a tot Catalunya, 6 tenien més de 60 anys, i el 2014 la xifra s´elevava a 10.

Menys fred, menys serveis

Els mesos de més fred, de novembre a març, són els que registren un increment en el nombre de serveis respecte a la resta de mesos, malgrat que durant tot l´any els Bombers continuen atenent un elevat nombre de serveis relacionats amb incendis a la llar.

Cal destacar però que la climatologia dels darrers mesos de 2015 va ser més suau, amb temperatures més altes i poc habituals per l´època. Això, en part, explica el descens en el nombre d´actuacions del mes de desembre respecte als darrers anys.

Quant a les zones on els Bombers han hagut de treballar en més ocasions durant el 2015 destaca el Gironès amb 155 serveis; seguit de la Selva amb 141; el Baix Empordà amb 140 i l´Alt Empordà amb 128. Les àrees on menys incendis d´habitatge s´han produït hi ha el Pla de l´Estany amb 30 i el Ripollès amb 29.