Si se suspèn l'examen pràctic de conduir cotxe a la província de Girona, cal posar-se a la cua i això pot provocar llargues esperes. I si es vol examinar per primera vegada passa el mateix. El motiu és doble: la vaga dels examinadors de la tardor encara cueja amb alumnes que encara han de fer la prova. I també hi ha estudiants que no han superat l'examen i han de repetir-lo.

A Girona hi ha deu examinadors cadascun dels quals fa 13 exàmens per dia i des que es va aturar la vaga a finals d'octubre després d'un acord amb la DGT, explica el president de l'Associació d'Autoescoles de les comarques de Girona, Joan Sala, s'ha aconse?guit que "des de principis d'any un examinador de teòrica vagi a fer pràctiques i que la seva feina la faci un altre funcionari". Això ha anat esponjant el nombre d'alumnes pendents d'examen, que al desembre es va xifrar amb 2.500.

Amb tot, Sala, però, reconeix que encara hi ha molta gent pendent d'examinar i que ho fa de forma molt més lenta que no ho havia fet abans a causa de l'acumulació de gent que no va poder fer el test de conduir teòric per la falta d'examinadors quan estaven en vaga. També, diu, hi ha un nombre de persones que suspenen i que també cal afegir-se a aquest grup.

Anteriorment se suspenia, es podia fer l'examen al cap d'uns dies i ara la situació pot allargar-se amb mesos fins i tot. Això ha suposat com va confirmar el president de l'Associació d'Autoescoles de les comarques de Girona hi hagi centres que estiguin programant exàmens durant els mesos d'abril i maig. Perquè cal recordar que cada examinador fa un màxim de 13 exàmens pràctics al dia.

Un afectat per aquesta situació explicava que havia estat esperant molt de temps per fer l'examen perquè el va agafar en plena vaga. I que se li programarà el seu test al cap gairebé de dos mesos dels fets.

També va denunciar que havia vist que companys seus pujaven en un grup d'unes sis persones a fer l'examen de conduir però que en canvi, no se'ls examinava a tots perquè hi havia massa gent. Això, va assegurar, provoca que molts alumnes s'hagin sentit molestos per la situació, que se'ls eternitza.

Durant la vaga dels examinadors del carnet de conduir, tal com van fer públic durant una mobilització els sindicats convocants, es van deixar prop de 2.500 alumnes sense poder fer l'examen pràctic de conduir. La vaga que van secundar els funcionaris era parcial i indefinida de tres hores diàries -de les 12 a les 3- i va ser impulsada pel col·lectiu d'examinadors Asextra i convocada pels sindicats CSIF i CGT per protestar contra la manca de drets laborals.

Fa pocs dies l'Associació d'Autoescoles de les comarques de Girona va celebrar una assemblea en què es va acordar evitar la picaresca d'alguns centres. Joan Sala va destacar que s'han trobat que tenien problemes per falta dels professors d'autoescola el dia dels exàmens de conduir.

I ara, va relatar, s'han autoregulat per tal "d'obligar" que el professor que ha preparat l'alumne sigui el que acabi anant amb l'alumne el dia del test pràctic. I és que el problema era, diu el president de l'entitat, que "hi havia professors que mai apareixien quan es feien els exàmens".