Un grup de cinc joves gironins ha posat en marxa Dentistes de Girona pel Sàhara, un projecte de cooperació sanitària per a millorar la salut bucodental dels infants que viuen als campaments sahrauís establerts prop de la localitat algeriana de Tindouf.

El projecte, que està vinculat a l'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí (ACAPS), preveu, de moment, un primer viatge al març per a fer una campanya intensiva de revisió buco-dental als nens de les escoles de Farsia, a Smara, i realitzar-los intervencions i tasques d'odontologia conservadora bàsica, com extraccions o endodòncies.

«La idea és que no sigui una acció puntual, sinó que hi hagi una continuïtat i després del viatge del mes vinent, poder-hi tornar cap al mes de desembre», explica una de les integrants del projecte solidari, Judit Saavedra.

«Estem en contacte amb el Front Polisario i el projecte ha estat molt ben rebut, però encara no sabem ben bé la demanda que podem tenir quan arribem allà», puntualitza, i afegeix que la intenció és obrir fitxes individuals als pacients que atenguin per a poder-los fer un seguiment en viatges futurs.

Aquest projecte de cooperació internacional també preveu realitzar un curs d'educació sociosanitària dirigit als nens dels campaments per a formar-los en pautes sobre higiene dental i alimentació. La intenció, a més, és que la intervenció dels gironins també se centri en l'estudi de les conductes i en la prevenció de patologies dentals.

Finalment, el projecte Dentistes de Girona pel Sàhara també vol realitzar un estudi basat en l'observació de les institucions i centres mèdics als campaments de refugiats, per detectar-hi les mancances en matèria sanitària buco-dental, així com suport als professionals del sector i els mitjans dels quals disposen.

Per a finançar aquesta primera incursió -que els seus responsables volen recollir en un documental, l'equip del projecte ha engegat a una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Youcaring, que no marca un límit de temps per aconseguir l'objectiu marcat.

La finalitat és recaptar els fons necessaris per a comprar el material d'odontologia que faran servir, ja que els cinc integrants de l'expedició han decidit finançar-se ells mateixos tant l'estada com el viatge.

Valorat en 900 euros, el material que volen adquirir inclou medicaments com analgèsics, antipirètics o anestèsia, també material quirúrgic, fòrceps, botadors, miralls intraorals i productes fungibles com gases o elements de sutura.