El Parc Natural del Cap de Creus, a l'Alt Empordà, s'ha constituït com un nou punt de la plataforma ciutadana "Biodiversitat Virtual"; una entitat dedicada a l'estudi, coneixement i conservació de la biodiversitat. La plataforma disposa d'un equip d'uns 300 experts en diferents àmbits del patrimoni natural i més de 300 administradors i coordinadors que, de forma altruista, col·laboren en aquest projecte que pertany a l'associació sense ànim de lucre "Fotografia i Biodiversitat".

L'ús de l'eina és gratuït i el seu objectiu és obtenir el major inventari d'imatges de diversitat georeferenciada. En concret, l'entitat ja compta amb més d'un milió de fotografies. Totes les instantànies tenen drets, són propietat del seu autor, i cal el seu permís per utilitzar-les.

Tothom pot participar a través del web i de l'aplicació mòbil. Els participants no han de conèixer totes les espècies que surten a les seves imatges, ja que els experts que hi col·laboren són els que les identifiquen i validen. Hi ha diverses galeries com insectes, flora, fongs i líquens, aus, mamífers, amfibis i rèptils, peixos i algues, geologia, hàbitats i impactes, fenòmens atmosfèrics, etnografia i vida microscòpica.

El parc s'ha compromès a fer un testing de biodiversitat anual que permetrà augmentar les imatges i les dades recopilades. Un testing és una activitat naturalista que consisteix en fer una trobada i realitzar el màxim nombre de fotografies possible sobre la biodiversitat i els animals que habiten en una àrea. En aquest cas, per pujar-les al web, cal identificar les espècies i aportar dades perquè tots els usuaris i interessats puguin conèixer-les i aprofundir en els seus coneixements sobre medi ambient. La voluntat del parc és fer el primer testing aquesta primavera, centrat en les papallones que viuen en aquesta zona.