Una de calenta: Les pors a un Sant Jordi desaprofitat per caure en dissabte es van esvair ja a primera hora del matí quan una multitud es va llançar com mai sobre les parades de roses i llibres, i sota un sol radiant es van disparar les vendes. I una de freda: els temors a la pluja van sembrar el desànim a partir del migdia, quan una forta tempesta anunciada amb llamps i trons va començar a descarregar sense treva fins al capvespre.

Malgrat això, el president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, es va mostrar satisfet per les dades de participació i va destacar que, tot i ser un Sant Jordi en dissabte, la percepció de vendes es va mantenir "en la línia dels últims anys de no retrocedir". Les xifres definitives de vendes i facturació no es coneixeran fins la setmana vinent.

Els llibreters gironins consultats van coincidir a assenyalar Empar Moliner (Tot això ho faig perquè tinc molta por) i Víctor Amela (La filla del capità Groc) entre els llibres més venuts, si bé aquest Sant Jordi serà el de la superació definitiva de la best-sellermania, en el sentit que el lector és més madur i selecciona un aliment literari molt diversificat que ja no situa un sol títol com el més venut, sinó quinze o vint en un pla d'igualtat.

El matí va ser "desbordant" per a Joan Matamala, de la llibreria Les Voltes, que a més de Moliner i Amela va vendre molt bé el llibre sobre els setges napoleònics de Girona Temps d'Herois, del guixolenc Gerard Bussot.

No obstant això, la pluja intermitent de la tarda va fer decantar molts llibreters a desmuntar la parada i continuar l'activitat a l'interior de la llibreria.

A més de Moliner i Amela, Pere Rodeja, de la Llibreria Geli, va vendre bé Cinco esquinas, de Vargas Llosa, i no va dubtar a qualificar el matí radiant com "el millor des de fa molts i molts anys" perquè "la gent ja s'ho veia venir i va ser previsora". "Estic segur que superarem les vendes de l'any passat", va declarar Rodeja.

"Aparentment al matí s'ha venut molt però la pluja de la tarda ens ha restat vendes", lamentava Guillem Terribas, de la Llibreria 22, quan ja tenia els plàstics estesos sobre els llibres per evitar el desastre. Terribas va confirmar la diversificació de les vendes i, en el seu cas, a més dels autors abans citats, va esmentar Núria Esponellà (La filla de la neu) i Màrius Serra (Res no és perfecte a Hawai) entre els títols més sol·licitats.

Carme Martínez, de la llibreria Abacus, va ratificar Moliner, Amela, Serra i, a més, va detectar una estirada a l'alça del llibre infantil.

I és que, com va dir Pere Fabra, president del Gremi de Llibreters de Catalunya, coincidir amb dissabte va significar perdre les escursions escolars, però es va guanyar la presència de famílies amb mainada i les vendes del llibre infantil ho van agrair.

Fabra va explicar que a través de l'oficina Diplocat es va convidar una vintena de llibreters de quinze països d'Europa que van quedar "més que al·lucinats" amb la festa del llibre tan popular i participativa que té Catalunya.

Matí excel·lent a Figueres

A Figueres, la majoria de parades de venda de llibres van coincidir a qualificar el matí d'excel·lent i que la tarda -malgrat un interval de pluja- s'encarava també animada.

El dissabte, creien alguns, va ajudar a una major afluència de visitants i compradors. Pel que fa als autors més venuts, diversos llibreters van remarcar que en?guany hi ha hagut molta varietat.

En una de les llibreries, per exemple, afirmaven que aquest any la gent no havia demanat molts autors mediàtica ni títols concrets tot i que els escriptors catalans van ser alguns dels més demanats pels seus clients.

En una altra parada, en canvi, van destacar Jonas Jonasson (El matón que soñaba con un lugar en el paraíso), Imma Monsó (L'aniversari) o el figuerenc Jair Domínguez (Perímetre).

També els llibres infantils van ser els grans demanats de la jornada. Els autors locals van ser els altres protagonistes.

Precisament des de la recent estrenada llibreria Edison, asseguraven que Arnald Plujà (Els masos perduts del Cap de Creus) o Montse Castaño (La dolça Caterina) van ser alguns dels èxits de la jornada.