Avui, els diputats Lluís Guinó i Lluís Llach (Junts pel sí), Marc Sanglas (ERC) i Benet Salellas (CUP) es reuniran amb Josep Maria Tost (director de l'Agència Catalana de Residus (ACR) per demanar-li una reunió entre l'Agència, el Consell Comarcal de la Garrotxa, l'Ajuntament i els representants dels veïns de Sant Jaume de Llierca. «I, si cal -va puntualitzar ahir Lluís Guinó-, també hi anirem els diputats».

La voluntat -segons Guinó- és exhaurir el diàleg abans de començar les obres del Centre de Triatge de la Garrotxa. Les converses -segons Guinó- han de servir per tenir en compte la proposta de l'Ajuntament de posar la planta al polígon de Politger, d'avaluar el conflicte que representarà fer la planta de triatge amb l'oposició unànime del poble i un model de gestió de residus enfocat a la gestió en base al pagament per generació. La reunió entre tots els agents implicats amb el centre de residus -segons Guinó- s'haurà de fer el mes de juliol.

La voluntat de reactivació del diàleg és el resultat del lliurament de 1.360 firmes contra la planta que va tenir lloc ahir en un despatx del Parlament de Catalunya. A més dels diputats, a l'acte hi van assistir el president de l'Associació de Veïns, Antoni Tomàs; l'alcalde, Jordi Cargol (CiU); el cap de l'oposició, Ferran Puig (UpSJ-AM), i veïns de Sant Jaume de Llierca. Després que Teresa Pellicer (Associació de Veïns) fes el lliurament dels 80 folis de firmes que acompanyaven l'argumentari contra la planta, veïns, alcalde i cap de l'oposició van explicar la seva idea del conflicte del Centre de Triatge de la Garrotxa als diputats, en una reunió que va durar una hora i mitja.

Antoni Tomàs (president de l'Associació de Veïns) va acusar el Consell Comarcal de buscar una especulació urbanística en la ubicació de la planta. Va argumentar: «Si no, quin sentit té fer la planta en el pitjor lloc?». Va enumerar com a darrer pas, posar-se davant de les màquines, però sense dubtar va dir: «si fallen les firmes, les pancartes i tot, ens hi posarem!».

L'alcalde de Sant Jaume de Llierca, Jordi Cargol (CiU), va indicar que arran de l'anunci de l'ACR de la inversió de 14 milions d'euros per la planta, l'Ajuntament ha demanat una reunió urgent amb el Consell Comarcal de la Garrotxa. Va mostrar-se content de la reunió d'ahir, en la qual va demanar que no s'activi el Pla Especial de la Planta, abans no hi hagi una resolució del contenciós presentat per l'Ajuntament.

«Per un principi de prudència reclamem que no s'executi», va aconsellar ahir l'anterior alcalde i actual cap de l'oposició Ferran Puig (UpSJ-AM). Puig vol que es tinguin en compte totes les circumstàncies i possibles conseqüències derivades del contenciós i no optar per una política de fets consumats. «Mentre hi ha el tràmit jurídic -va apuntar-, ens cal diàleg entre tots els agents». Segons ell, les converses i la possible trobada de solucions podrien fer que l'Ajuntament retirés el contenciós.

Puig va recordar que hi ha una planta de triatge a Orís (Osona) i una altra de planejada a Pedret i Marsà (Alt Empordà). Va indicar que els dos centres de triatge estaran separats per una distància de 95 quilòmetres. La distància -segons ell- fa innecessària la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca.