J

osep Maria Canals (Olot.1935) va ser testimoni del trasvals dels anys trenta i quaranta Olot. Va veure i va escoltar la retirada de la República i les estratègies per aconseguir millorar la dura vida de la postguerra. Ja fet un jove va viure amb intensitat la irrupció dels cinquanta i seixanta. Els testimonis i les vivències són explicades en una crònica de la vida olotina que ha estat publicada en forma del llibre, La gent i les coses d'Olot.

Es tracta d'un llibre que exposa els fets històrics de l'època i descriu els personatges que hi van destacar. La descripció està solcada d'anècdotes protagonitzades per gents, de les quals el record traspassa generacicions.

Per això hi ha una relació de personatges com l'Andarin. Era Salvador Illa Domènech (Vall de Bianya, 1875 - Olot, 1943). Era incansable, perquè havia nascut sense melsa. Feia la ruta Olot-Barcelona a peu. Durant la Setmana Tràgica del 1909, va portar vitualles als olotins que s'havien trobat amb la revolta.

Hi ha records que ara semblen insòlits: "La pista d'esquí d'Olot es trobava a la muntanya del volcà Montsacopa, al vessant oest superior del camí del Morrot. Com que en aquell temps hi nevava més, els afeccionats podin aprofitar per anar-hi a esquiar". El llibre està repartit en capítols. Són el d'aspectes de la ciutat. Com eren els carrers i places. Les successives urbanitzacions i reformes. Serveis: transports i comunicacions.

Els convulsos anys trenta explica la vida dels olotins en el temps de la República. Les transformacions ideològiques i els partits. Un altre explica com van viure els olotins la Guerra Civil. Després els capítols reparteixen tots els apartats de la vida: la cultura, les diversions, els costums, el món laboral, l'economia, la religió, el comerç, l'escolaritat, la precarietat, els artistes...

El llibre acaba amb un petit diccionari d'exemples de la parla olotina. Hi ha 2.025 entrades, de les quals 1095 són paraules i 933 locucions, frases fetes i dites.