Tenir la marihuana plantada entre tomaqueres li pot estalviar a algú acabar a la presó, sempre que pugui acreditar que els 4,3 quilos de la droga són per a consum familiar. I aquestes coses són relativament senzilles d'acreditar si es té una mica de "mal d'esquena", tres fills que fumen porros de tant en tant, un bon amic que talli la gespa del jardí i l'advocat Sergio Noguero. Així és com han quedat absolts dos homes als qual van detenir el novembre de 2014 en un mas de Campllong per cultivar, cuidar i recollir nou plantes de marihuana i empaquetar els cabdells -per a autoconsum- en bosses de 260 grams.

No és que els Mossos d'Esquadra s'haguessin excedit aquell dia practicant les detencions, simplement es tracta que en aquest cas la marihuana estava destinada al consum familiar, la cultivava el pare a l'exterior -en feia una única collita anual- i dins l'habitatge no hi havia balances, diners o altres elements que fessin pensar en intenció de vendre-la. Tampoc és que el Jutjat Penal número 2 de Girona consideri innocents el pare de família i l'amic jardiner tampoc té proves que acreditin voluntat de traficar, element essencial per condemnar.

El cas va néixer per casualitat. L'onada de robatoris violents que s'estaven produint per la zona en aquella època havia dut els Mossos d'Esquadra a muntar un dispositiu a Campllong per enxampar la banda criminal que tenia atemorida la població. El matí del 14 de novembre de 2014 van sospitar de l'home que estava davant un mas del veïnat de la Bruguera i els havia dit que esperava un amic per anar a collir pinyes. L'home, sense residència legal ni família ni feina, va entrar dins la finca i va encendre totes les alarmes dels agents de paisà. No obstant això, quan van accedir a l'interior del domicili aprofitant "una porta entreoberta" en comptes de robant se'l van trobar pelant marihuana.

No hi havia ningú més a l'interior i tampoc tenien cap ordre d'escorcoll que els permetés seguir obrint les habitacions que feien olor de marihuana així que van esperar. Un a un, van anar arribant al mas el pare de família, la seva dona i els tres fills però només el pare i l'amic jardiner van acabar detinguts.

El pare, responsable

A l'hora de valorar els fets el jutge ha tingut en compte que tota la família va assenyalar el pare com el responsable de la plantació, exonerant d'aquesta manera l'altre acusat, a qui curiosament la policia va enxampar pelant marihuana l'únic dia que ho estava fent. La resta de vegades només tallava la gespa del jardí o donava menjar als animals.

El propietari del mas va justificar la seva plantació al·legant que patia dolors d'esquena i fumar marihuana o fer-se infusions l'alleujaven, cosa que també van corroborar els seus fills. Tenint en compte que la possessió de petites quantitats de droga no és un delicte si no hi ha intenció de traficar-hi el jutge ha considerat plausible que fos per a l'autoconsum.

Encara que 4,3 quilos de marihuana superin de llarg els 200-250 grams que tolera la jurisprudència per al consum propi, el jutge entén que aquest excés s'entén perquè "la marihuana estava destinada al consum familiar" ja que eren cinc persones que la fumaven, "es tractava d'una plantació exterior" i, per tant, si la intenció és guardar-ne per a tot l'any "la quantitat de producte ha de ser superior, com en el present cas". Al que s'ha d'afegir que el pare de família "plantava la marihuana a l'hort familiar, juntament amb els tomàquets" i aquest fet, unit a l'absència d'artilugis destinats a pesar amb precisió la droga, permeten deduir que no hi havia intenció de destinar-la al tràfic.

El debat jurídic

Si s'acaba declarant ferma aquesta sentència -hi ha possibilitat de recurs- és probable que acabi figurant habitualment entre la jurisprudència per la manera en com analitza la prova indiciària dels fets i justifica l'absolució. En aquest cas concret, el jutge ha aplicat estrictament la doctrina fixada per diferents Audiències Provincials i el Tribunal Suprem per precisar la finalitat real d'aquests 4,3 quilos de droga i que s'ha basat en circumstàncies objectives com la quantitat, la condició de consumidors de tota la família, la forma en què estava preparada la substància, el lloc on es trobava, la capacitat adquisitiva del principal acusat. És en base a això que ha pogut justificar que, tot i tractar-se de més de 4 quilos, la marihuana només tenia com a finalitat l'autoconsum.