El ple de la Diputació de Girona preveu aprovar aquest dimarts una moció impulsada per Independents de la Selva (IdS) que demana compensar l'IVA de les ajudes del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder). El programa Feder assumeix el 50% del cost de cada projecte seleccionat mentre que el 50% restant es reparteix entre la Diputació (que es fa càrrec del 25% de la despesa) i cada ajuntament subvencionat (que paga l'altre 25%). Ara bé, com recorda IdS, quan s'ha d'abonar l'IVA, els consistoris han d'assumir la totalitat de l'impost, malgrat que el pagament del projecte es reparteix entre diferents organitzacions. Per aquest motiu, la formació ha decidit portar al ple de la Diputació aquesta moció que reclama, entre altres qüestions, una distribució més equitativa del pagament de l'IVA de les ajudes Feder.

El text d'IdS, que es presenta al ple ordinari d'aquest octubre amb el suport de CiU, ERC i PSC, exposa que si els ajuntaments abonen la totalitat de l'IVA, acaben assumint el 38,02% del cost del projecte i no el 25%. De la mateixa manera, seguint aquesta regla, la Diputació realment es fa càrrec del 20,66% de la despesa i el programa Feder del 41,32%. Per exemple, si el pressupost d'execució material d'un projecte és de 100.000 euros, Feder paga 50.000 euros, la Diputació 25.000 i el consistori 46.000 (els 25.000 euros que pertoquen del repartiment més els 21.000 euros del 21% de l'IVA).

Que cadascú pagui una part

La diputada provincial d'IdS, Gisela Saladich, explica que l'objectiu de la moció és aconseguir que cada organització que assumeix una part del projecte també pagui la part proporcional de l'IVA (en funció de la seva aportació). De moment, Saladich avança que la Diputació «ha respost bé» perquè ja estudia com fer-se càrrec del 25% de l'IVA del Feder. De fet, un dels punts de la moció demana «establir un mecanisme compensatori d'ajuda als ajuntaments des de la Diputació». També es sol·licita a la Generalitat que «modifiqui la normativa de distribució del fons Feder, incorporant com a despesa subvencionable l'import de l'IVA».