El pediatra de gironí Gonçal Roch i Soler ha mort avui als 86 anys d'edat. Roch va exercir la professió durant més de cinc dècades, una trajectòria que l'any 2013 va ser reconeguda per la Generalitat amb la Medalla Josep Trueta al mèrit sanitari. La cerimònia en la seva memòria se celebrarà dimarts, a dos quarts de deu del matí, a la parròquia de Sant Josep de Girona.

Llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona (1953), el Govern ha decidit reconèixer la important tasca d´aquest metge gironí especialista en pediatria i metge d'empresa. L'any 1954 va començar a exercir de pediatria a Girona i l'any 1957, com a especialista en medicina del treball. L'any 1958 és nomenat pediatra del sistema públic de salut, tasca en la qual excel·leix fins a la seva jubilació l'any 2000.

Nascut l´any 1930, Roch era fill del metge de Bescanó. La detenció i posterior condemna a la presó del seu progenitor per l´autoritat franquista va marcar el jove Roch. Va ser en aquells dies quan va decidir seguir els passos del seu pare al capdavant de la medicina. Durant el 1954 va començar a exercir de pediatra a Girona, primer des del seu consultori de la Plaça Marqués de Camps, 9, i poc després, des de la Plaça Poeta Marquina, 10, on va conservar la seva consulta fins l´any 2011, amb cinquanta-set anys d´exercici continuat i molts milers de pacients visitats, en molts casos, fins i tot diferents generacions dins la mateixa família.

Gonçal Roch també va exercir de President Delegat per les comarques gironines de la Societat Catalana de Pediatria de l´Acadèmia de les Ciències Mèdiques de Catalunya, tasca que va desenvolupar durant una llarga etapa en la dècada dels vuitanta, encarregant-se de l´organització de cursos i conferències; i també ha estat metge de l´Hospital Militar de Girona.

L´any 1957 es va casar amb l´escriptora i poetessa gironina Margarita Colom, amb qui va viure fins la seva mort, el 2005. Gonçal Roch també és pare del director i productor de cinema Edmon Roch.