n La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, va tancar ahir al matí el Congrés Internacional de Defensors Locals a Girona organitzat pel Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya. En el seu discurs, la consellera va destacar la importància que té la figura del síndic en els diferents nivells de l'administració a Catalunya i va fer referència a una reivindicació que arriba per part d'aquest col·lectiu, com és la necessitat d'implantar la institució de la defensoria local, i recollir-la en la futura llei de governs locals.

Borràs va convidar els síndics i els defensors locals a participar en el procés de debat GovernsLocals.cat posat en marxa des del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge. «Vull animar-vos a dir la vostra en aquest procés per definir la figura dels síndics o defensors locals en el nou marc que hem de configurar», va assegurar la consellera.

Borràs va afegir que «es tracta d'un procés obert, amb representació de tot el món local i d'on sortiran els esborranys de les lleis que el Parlament haurà d'aprovar».

La consellera de Governació va subratllar la importància per a Catalunya d'aquest procés participatiu, ja que «al llarg d'aquests anys s'ha intentat legislar sobre el món local» i unes vegades «les lleis no han vist la llum» i, d'altres -com és el cas de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local-, «les lleis que ens han fet des de fora són clarament lesives de l'autonomia municipal, impossibles de fer complir i allunyades de la realitat local».

Meritxell Borràs va apuntar que malgrat que a Catalunya existeix una bona administració, els síndics i les síndiques ajuden a donar una millor resposta al ciutadà. «Vosaltres sou els ulls i la veu del ciutadà, vetlleu pels seus drets fent de mediador i ens ajudeu a les administracions a fer les coses millor», va assegurar.