Temps de Flors tanca amb les mostres quasi intactes i una afluència de turistes gairebé tan elevada com el primer dia

Els comerciants consideren que és el "caramel" perquè els visitants tornin a Girona i comprin als negocis que han vist

Ariadna Reche / ACN

Ariadna Reche / ACN

Girona acomiada la 69a edició de Temps de Flors amb les mostres adaptades a la sequera quasi intactes i una afluència de turistes gairebé tan elevada com el primer dia. Les visites d'aquesta setmana llarga es tradueixen en calaix per als comerços, hotels, bars i restaurants de la ciutat. La presidenta de l'associació Girona Centre Eix Comercial, Mercè Ramírez de Cartagena, explica que "els que noten més l'impacte són els restauradors, que per Temps de Flors tenen dies molt forts". En canvi, afirma, "pel comerç la venda no és directa perquè la gent no vol passejar amb bosses". Tanmateix, la presidenta assegura que l'esdeveniment serveix "de caramel" perquè els visitants s'enamorin de la ciutat, coneguin els negocis i tornin més endavant.

Com cada any, coincidint amb la celebració de Temps de Flors, Girona s'ha omplert aquesta darrera setmana de visitants que no s'han volgut perdre l'exposició floral. Les mostres d'aquesta 69a edició, que enguany consumeixen poca aigua per adaptar-se a la sequera, s'han mantingut gairebé intactes des que es van instal·lar dissabte passat i no han deixat d'atraure visitants. Els que hi passegen aquest diumenge tenen motius diferents per haver esperat fins a l'últim dia.

En el cas d'Adela Domínguez, que hi voltava amb la família al migdia, no hi han pogut assistir abans perquè tenen negoci i quan fan festa és el diumenge. "Tot i haver vingut l'últim dia, està tot preciós", ha afirmat. Aquest diumenge al migdia també s'hi passejava Juliette Carro, una estudiant francesa de fisioteràpia a la UdG, que ha esperat la visita de la família per veure les mostres. "A la meva àvia li encanten les flors i hem esperat a venir avui, encara que jo he vist altres edicions", ha explicat.

Pel seu costat, Lucas Ballesteros, que també hi ha anat acompanyat de la seva família i d'uns amics, però no estava al cas que ja s'acabava Temps de Flors. "No teníem en compte que era l'últim dia, però hem vingut avui perquè volíem ensenyar-ho als amics i és el dia que podíem", ha explicat. Així també ho ha fet Marcos Garduño, que hi ha parat amb la seva parella perquè els venia de pas i no hi havien vist mai.

L'impacte en comerços i restaurants

Tots els entrevistats, tenien planejat quedar-se a passar el dia a Girona i dinar en algun restaurant de la ciutat. I és que l'esdeveniment és un gran atractiu pels turistes i un dinamitzador de l'economia local. La presidenta de l'associació Girona Centre Eix Comercial, Mercè Ramírez de Cartagena, té clar que els bars i restaurants són els que omplen més el calaix durant aquestes dates, però assegura que a tots els negocis els agrada.

"Pel comerç la venda no és directa, perquè la gent no vol passejar amb bosses quan ve a veure les flors i hi ha tanta gent", detalla Ramírez de Cartagena, que assegura que, tot i això, els serveix perquè els visitants "coneguin els negocis i puguin tornar més endavant a veure Girona, quan no hi ha tanta gent, i aprofitar per comprar".

Amb relació a les vendes cap als clients habituals durant els dies de Temps de Flors, la presidenta de Girona Centre Eix Comercial diu que s'aturen perquè "els gironins prefereixen comprar abans o després, per no trobar tanta aglomeració de gent al carrer".

L'ACN s'ha posat en contacte també amb l'Associació d'Hostaleria, Turisme i Restauració de Girona que no s'ha prestat a fer declaracions de l'impacte que ha tingut aquesta nova edició de Temps de Flors en el seu gremi.

69a edició de Temps de Flors

Durant els dies que ha durat la mostra, s'han pogut veure 137 muntatges repartits en 109 espais de la ciutat, que han apostat per reduir al màxim el consum d'aigua en mig de la situació de sequera actual. Aquesta 69a edició de Temps de Flors, ha estrenat espais com el pati gòtic de la casa Solterra, el camí de la reina Ermessenda, les voltes de la Rambla al carrer de l'Argenteria, el jardí del Casino de Girona o la Casa de les Arts de Mas Ramada. A més, s'han reobert indrets com la Casa Cúndaro, la Torre Gironella, el Palau de Caramany i l'església de Sant Martí Sacosta.

L'horari d'obertura també s'ha avançat per adaptar-se millor als hàbits dels visitants. Les mostres s'han pogut visitar entre dos quarts de deu del matí i les nou del vespre, a excepció de dimecres i els dissabtes, quan el tancament s'ha fet a la mitjanit. Per evitar aglomeracions i controlar l'accés, Temps de Flors ha mantingut també el model dels punts d'accés i de sortida de les visites al centre i el Barri Vell. Enguany, se n'han habilitat dotze i també s'han muntat circuits accessibles dissenyats per a persones amb mobilitat reduïda.