El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha proposat Anna Maria Meléndez Gil com a nova fiscal en cap de Girona, després que el ple del consell fiscal es reunís aquest dimecres. Es preveu que el nomenament de Meléndez es ratifiqui aquest divendres des del Consell de Ministres del Govern espanyol, de manera que els propers dies també es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Nascuda el 1964, Meléndez constava com a única candidata per optar a ocupar la plaça de fiscal en cap a la província de Girona. Qui ha estat al capdavant d'aquest càrrec els últims anys (des del 2000), Josep Maria Casadevall, ja havia anunciat que no repetiria. De fet, la plaça hauria d'haver quedat lliure l'octubre del 2015, tot i que llavors el Govern central estava en funcions, cosa que impedia que la fiscalia general pogués fer els nomenaments pendents.

La gironina Anna Meléndez va ingressar a la carrera fiscal el 1989. De fet, va obtenir la vint-i-quatrena millor nota de les 233 persones seleccionades en les oposicions d'aquell any. Després d'un període de formació inicial al Centre d'Estudis Jurídics, el 1990 va ser destinada a l'Audiència Provincial de Girona, on ha exercit de manera ininterrompuda fins ara. En la seva carrera, Meléndez ha passat per diferents responsabilitats a la fiscalia. Ara bé, els darrers temps ha treballat a la secció de violència de gènere sobre la dona. En concret, els últims anys ha estat la fiscal degana d'aquesta secció a l'Audiència de Girona.

En aquest àmbit, Meléndez ha fet ponències i ha participat en seminaris. Per exemple, el 2007 va formar part d'un curs del Centre d'Estudis Jurídics de Madrid en el qual va oferir una conferència sobre les mesures cautelars en els delictes de violència de gènere. El 2008 va ser una de les ponents d'una jornada organitzada per l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional (Aecid), que va tenir lloc a Bolívia. En aquella ocasió, Meléndez va exposar el següent tema: «Tipus penals i sistemes processals per a l'enjudiciament de les conductes de violència de gènere. Necessitat de tractar-ho com un delicte públic i possibilitats de mediació».

Alguns dels casos com a fiscal

Un dels primers casos de Meléndez, en la seva trajectòria com a fiscal, va ser el 1991 en el judici contra l'exalcalde de Santa Coloma de Farners Jordi Iglesias, un exregidor i l'excap de la policia municipal per haver fet pagar per un carnet d'identitat municipal. El mateix any, Meléndez va assumir el procés per la mort de dos germans -menors d'edat- ofegats a Olot. El 2001, va tractar un cas en el qual també havia mort un nen ofegat a Banyoles. Un temps després, la fiscal va defensar que l'Ajuntament d'Olot no tenia dret a expulsar el policia municipal implicat en el segrest de Maria Àngels Feliu.

El 2003, Meléndez va tractar un cas per agressió sexual, en el qual l'acusat havia intentat violar la seva excunyada. Així mateix, recentment, la fiscal va aconseguir que l'Audiència de Girona acabés jutjant el 2014 un home que havia violat la seva filla de manera sistemàtica durant 15 anys. El delicte estava a punt de prescriure quan la víctima va denunciar els fets, tot i que finalment el delinqüent sexual Manuel Muñoz Funez -alhora pare-avi del fill que va tenir la seva filla violada- va ser condemnat a 13,5 anys de presó.