Operatiu de l'Agència Tributària contra el frau fiscal en tres prostíbuls de la demarcació de Girona, ubicats a l'Empordà i el Gironès. Tal i com ahir avançava el rotatiu El País i van confirmar fonts de l'Agència Tributària, tot va començar durant la matinada de dijous i, només a Catalunya, es van escorcollar una quinzena de bordells, tot i que la investigació té ramificacions a tot Espanya.

A la demarcació de Girona, l'operatiu va començar de matinada i es va centrar al club La Paloma de Medinyà; el Moonight dels Hostalets de Llers i el Madams de Capmany.

Els inspectors de l'Agència Tributària es van personar en aquests locals i van entrar-hi per inspeccionar-los juntament amb agents del Servei de Vigilància Duanera. A fora, s'hi van quedar els Mossos d'Esquadra que també, com la policia tributària, col·laboraven en la tasca de vigilància mentre els inspectors feien la seva feina.

Dels tres prostíbuls gironins, van buscar documentació i el contingut dels ordinadors, que van agafar per tal de trobar evidències si, com sospiten, des d'aquests negocis s'està cometent frau fiscal.

Aquesta documentació, un cop s'hagi investigat, podria acabar amb una altra imputació cap als responsables dels bordells gironins, en cas que els titulars d'Hisenda ho puguin confirmar, com és el delicte de blanqueig de capitals. Per ara, però, només estan essent investigats per un possible frau fiscal a la hisenda pública.

Per això també van buscar diners en efectiu en els locals i van mirar els extractes dels aparells de pagament amb targeta.

De fet, l'operació policial que es va desenvolupar també en altres punts d'Espanya es va saldar sense detencions, tot i que tampoc es descarta que després de l'anàlisi de les dades pugui acabar amb alguna retenció.

L'Agència Tributària també sospita que els establiments podrien haver estafat alguns clients o que es facturessin imports a terceres societats.

A banda de Girona, els responsables tributaris també van estar escorcollant a fons una dotzena de prostíbuls més de les províncies de Barcelona i Tarragona. Entre aquests, segons el rotatiu, hi ha el Pussy Cat, que es troba a la part alta de Barcelona.

Operació contra el frau el 2015

A les comarques de Girona aquesta no és la primera operació que es desplega d'aquesta tipologia. El juny del 2015, va desenvolupar-se l'anomenada operació Pompeia, que es va saldar amb 66 detinguts, vuit d'ells de les comarques gironines. Entre els arrestats hi havia l'amo de dos prostíbuls gironins i els encarregats. Agents de la Policia Nacional i funcionaris de l'Agència Tributària van registrar els dos locals i també el domicili del propietari. Aquest va ingressar a la presó, però un recurs del seu advocat va permetre-li sortir en llibertat provisional

Els agents van poder descobrir com funcionava la trama: els clients dels clubs havien de pagar els serveis sexuals amb targeta, utilitzant els TPV específics. Els pagaments carregats a les targetes, que incloïen unes comissions del 10% que després es repartien els clubs i la societat, s'ingressaven en comptes bancaris dels quals era titular una societat guipuscoana i on figuraven com a apoderats persones de confiança dels prostíbuls.

En aquest cas, van poder veure que blanquejaven els diners i els reintroduïen al sistema financer convencional utilitzant diversos mecanismes, com pagant als treballadors en metàl·lic, comprant béns immobles o inversions a altres països.