L´activitat relacionada amb la Formació Professional a les comarques gironines ha estat doblement premiada les últimes hores. D´una banda, una alumna de l´Escola d´Hostaleria i Turisme de Girona, Marta Prat, ha rebut un primer premi en la 5a Mostra de Projectes Emprenedors d´FP a Catalunya. El projecte guardonat pel Departament d'Ensenyament es titula "La fita", i fusiona l´oferta gastronòmica i l'esportiva. D'altra banda, dilluns, el Consell Català de Formació Professional va reconèixer la trajectòria de l'empresari olotí Gaspar Espuña.

El treball de Prat, estudiant del grau superior de Serveis de Restauració a l´Escola d´Hostaleria i Turisme, ha rebut el primer premi a la millor idea i el segon al projecte més viable. Al febrer ja va obtenir un reconeixement en el Concurs d'Emprenedoria a l´FP de les comarques gironines.

Entre els segons i tercers premis de la Mostra de Projectes Emprenedors d´FP a Catalunya també hi ha un projecte de l´institut La Garrotxa, d´Olot. Aquest dimarts, el Departament d´Ensenyament ha entregat 10 primers premis en una mostra amb 49 projectes a concurs.

Pel que fa als III Premis del Consell Català de Formació Professional, Gaspar Espuña, nascut a Olot el 1935, ha rebut un guardó entregat per les conselleres d´Ensenyament i de Treball. Espuña és un empresari del sector turístic que el 1985 va ser pioner en la creació de la borsa de treball i les pràctiques. L´any següent va obrir la primera escola d´FP d´Animació Turística d´Espanya. El 1991 va participar en la creació del Col·legi Oficial de Tècnics en Empreses Turístiques i en la realització dels Jocs Olímpics de Barcelona´92, aportant més de 600 alumnes com a voluntaris especialitzats. El 1993 va crear l´Escola d´Hoteleria del CETT, a Barcelona. Aquest és un centre internacional de formació, investigació i transferència de coneixement en Turisme, Hoteleria i Gastronomia que forma prop de 2.000 alumnes a l´any. En la justificació del premi, el Consell Català d´FP va destacar que una de les apostes formatives impulsada per Espuña va ser la creació d´un programa de grau mitjà que integrava els títols de Tècnic en Cuina i en Serveis de Restaurant, que ha acabat sent el model de molts altres centres educatius a Catalunya.

Aquests guardons distingeixen actuacions i tasques individuals destacades en l´àmbit de l´FP a Catalunya. A més d´Espuña, els premis també han reconegut Antoni Miquel, Francesc Ranchal, Juan Pedro González, María Ángeles Chavarría i Teresa Coll.