26 de abril de 2017
26.04.2017

Alemanya exposa restes de felins amb dents de sabre del Museu Arqueològic banyolí

Un centre d'investigació de Shöningen exhibeix diverses peces provinents del jaciment d'Incarcal, a Crespià, un dels més importants d'Europa. S'ha cedit un fragment de mandíbula inferior, 2 dents i una còpia del crani de felí amb dents de sabre

27.04.2017 | 08:25
Un tècnic fent el suport per a la vitrina que sustenta la mandíbula cedida pel museu banyolí.

Restes arqueològiques de felins amb dents de sabre del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles s'exposen a Alemanya, en una mostra que també inclou peces originals i rèpliques d'Atapuerca, del Museu d'Història Natural de Londres, del Museu de Manchester, de la Universitat de Texas, del Museu Nacional de Kenya i del Museu d'Història Natural de Rotterdam.

El material cedit temporalment al Centre d'Investigació i Experiència de les Llances de Shöningen, a la Baixa Saxònia, forma part d'un dels conjunts arqueològics més importants de la Península Ibèrica i d'Europa. Es tracta d'uns fragments originals de la mandíbula inferior, una dent canina i una dent inferior, a més d'una còpia del crani de felí amb dents de sabre que s'exposa a la sala de paleontologia del museu comarcal.

Aquests elements provenen del jaciment d'Incarcal, a Crespià, corresponent al període Quaternari inferior; és a dir, de fa entre 1,3 i 0,75 milions d'anys. Les restes es troben entre els sediments dels embuts o dolines que se'ls atribueix un origen càrstic –d'una zona on hi ha roca calcària o altres roques solubles–, i entre aquests sediments s'hi han trobat restes fòssils de grans vertebrats, herbívors i carnívors, però també de fruits, invertebrats, peixos, amfibis, rèptils i ocells. Entre els carnívors hi ha restes de felí amb dents de sabre i entre els ossos recuperats, en destaquen quatre cranis, cinc mandíbules, vèrtebres i extremitats.

El Centre d'investigació de Schöningen va demanar la cessió d'aquestes peces al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles ara fa un any per complementar l'exposició temporal «El caçador de l'edat de gel –felí amb dents de sabre–, el perill mortal».

En aquesta població alemanya es fan excavacions des de la dècada dels anys 90 i el jaciment és reconegut per la descoberta d'eines de fusta de fa 300.000 anys, entre les quals hi ha nou llances i una javelina. Es tracta de les armes més antigues que mai s'han descobert i es relacionen amb l'home de Heidelberg. També s'hi han trobat restes d'una vintena de cavalls esquarterats i de felins amb dents de sabre, amb evidències de violència humana.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Enllaços recomanats: Premis cinema