L'aplicació gironina que lluita contra el mosquit tigre, Mosquito Alert, s'ha aliat amb l'Organització de les Nacions Unides per fer front a les malalties transmeses per insectes i liderarà una iniciativa global per unir els esforços de diversos projectes de ciència ciutadana de tot el món que treballen amb el mateix objectiu.

L'aplicació, que va ser creada pel Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), el Creaf, l'Icrea i l'Obra Social la Caixa, promou des de fa tres anys la col·laboració entre ciutadans i científics per detectar i fer seguiment del mosquit tigre -espècie transmissora de malalties com el Chikungunya, el dengue, el Zika-, així com la possible arribada del mosquit de la febre groga.

Ahir va engegar una nova aliança estratègica entre la plataforma de ciència ciutadana i la Divisió de Medi Ambient de les Nacions Unides. La iniciativa, que s'anomenarà Global Mosquito Alert, agrupa científics i voluntaris de tot el món per seguir i controlar mosquits transmissors de malalties. Es calcula que cada any hi ha uns 500 milions de casos de patologies relacionades amb aquests insectes, i que causen 2,7 milions de morts, sobretot a l'Àfrica i l'Amèrica Llatina.

La Directora científica de la Divisió de Medi Ambient de l'ONU, Jacqueline McGlade, afirma que «Global Mosquito Alert oferirà, per primer cop, una plataforma compartida on la ciència ciutadana farà de pal de paller per la vigilància i el control de mosquits transmissors de malalties globals». «Serà una infraestructura única, oberta per tothom qui desitgi usar-la i que pot ser ampliada amb mòduls específics, així com implementar-se a qualsevol escala per satisfer les necessitats de gestió a escales locals i globals», apunta.

Aquesta iniciativa global evolucionarà com a una col·laboració entre les associacions de ciència ciutadana d'Europa, Austràlia i del Estats Units, a més de la comunitat de ciència ciutadana del sud-est asiàtic.

Els components de Global Mosquito Alert compartiran la informació que generin amb els seus projectes de ciència ciutadana a través del portal Environmental Live, dissenyat i gestionat per l'ONU. Es tracta d'un portal online dinàmic que subministra dades en temps real de tot el món sobre el medi ambient. Aquesta informació està en accés obert i preparada per a treballar-hi des de l'àmbit científic però també apta pel públic general.

Així, a través d'aquest portal, Global Mosquito Alert difondrà coneixement i estratègies per la vigilància i el control de mosquits transmissors de malalties i dels seus punts de cria basats en les aportacions ciutadanes.

També incorporarà informació de caràcter sanitari, com les mesures de la molèstia dels mosquits a través de l'experiència dels ciutadans. Per últim, també es posarà en comú informació científica com el seguiment d'espècies de mosquits usant les tècniques d'identificació més recents basades en l'ADN.