11 de maig de 2017
11.05.2017
Diari de Girona

Medi Ambient arxiva un dels dos projectes petroliers que amenacen el litoral gironí

El Ministeri tanca l'avaluació d'impacte ambiental de l'empresa Spectrum perquè ha vençut el termini legal per presentar la documentació

10.05.2017 | 23:54
Medi Ambient arxiva un dels dos projectes petroliers que amenacen el litoral gironí

El Ministeri de Medi Ambient ha arxivat un dels dos projectes petroliers que amenacen les aigües de la Costa Brava, el promogut per l'empresa noruega Spectrum Geo Limited, que s'estén 14.000 quilòmetres des del front marí de Girona i Barcelona fins al sud d'Eivisssa i Formentera. La raó de l'arxivament és que el termini per presentar l'estudi d'impacte ambiental ha vençut sense que la companyia ho hagi fet.

En els últims anys, la recerca de gas i petroli al Mediterrani ha estat l'objectiu de diferents projectes emmarcats entre el Golf de Lleó i les Balears. Un dels que continua actiu i que impulsa la filial espanyola de Cairn Energy –amb seu al Regne Unit–, estableix el seu límit oriental a tan sols 31 quilòmetres de la costa gironina.

Més informació: Quatre projectes sobre la taula amenacen la Mediterrània

Fins l'estiu passat encara hi havia un tercer front obert, el que promovia l'empresa alemanya Services Petroliers Schlumberger i que el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient va arxivar el juliol de 2016. Darrere d'aquest fet hi ha la plataforma Aliança Mar Blava, un col·lectiu balear format per entitats, administracions i empresariat contrari a les prospeccions que va demanar tancar l'avaluació d'impacte ambiental, tot argumentant que s'havia superat el termini legal per presentar la documentació necessària.

El mateix que ha passat amb la iniciativa d'Spectrum, anomenada «Campanya sísmica 2D en àrees lliures del Mediterrani Nord-occidental-Mar Balear». La seva tramitació va arrencar l'octubre de 2013 i, després d'un període de consultes a institucions i administracions afectades, la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental i Medi Natural va informar l'empresa que calia sotmetre el projecte a una avaluació ambiental, pel que el juny de 2015 va presentar l'estudi corresponent. Després, els promotors del projecte van demanar una pròrroga de 9 mesos, que s'afegien a l'any i mig donat inicialment.

En definitiva, el marge de temps per aportar els documents requerits va expirar el 20 de gener de 2017. Un límit que s'ha incomplert, pel que l'Aliança Mar Blava també va sol·licitar l'arxivament d'aquest expedient, que Medi Ambient ha acceptat. Ara, la plataforma espera que el Ministeri d'Energia faci el mateix per tal que el projecte quedi tancat del tot d'aquí a uns mesos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook