El projecte de “ciència col·laborativa” Mosquito Alert, pioner, vigent des de l’any 2008 i amb ADN 100% gironí, ha estat capaç de situar en el mapa 8.000 punts amb presència del mosquit tigre a partir la informació aportada per ciutadans de diversos punts d’Espanya, ha explicat avui, dijous, el director del projecte, l’investigador del CREAB de Blanes Frederic Bartumeus.

A través d’una aplicació mòbil de funcionament molt simple, els ciutadans poden avisar de la presència del mosquit als seus municipis; segons dades facilitades per Mosquito Alert, hi ha 3.500 usuaris actius a l’Estat que aporten de l’ordre d’entre 7 i 10 informacions diàries relatives a la presència del mosquit tigre (l’aplicació Mosquito Alert registra més de 32.000 descàrregues).

Aquesta iniciativa científica, institucional i ciutadana dona, ara, un pas més, anuncien els promotors: ja no només recopilarà informació útil per elaborar mapes de risc de presència del mosquit i models predictius, sinó que permetrà una gestió més directa i eficaç en la lluita contra la proliferació d'aquest insecte que, tal com recorda el responsable del Dipsalut Xavier del Acebo constitueix un "problema de salut pública", ja que el mosquit tigre pot ser transmissor d'enfermetats d'origen tropical (Dipsalut, ajuntaments i Mosquito Alert també han endegat un programa de control de la possible aparició de malalties com el Zika, el Dengue o Chikcunguya).

De moment el nou model de gestió de la plataforma funcionarà com a prova pilot i incorpora com a "gestors", entre d'altres, els centres de control de mosquits del Baix Ter i de la Badia de Roses o l'Agència de Salut Pública de Barcelona. El nou sistema operatiu permetrà als experts que fan el seguiment del mapa del mosquit tigre a Girona i a la resta de Catalunya interactuar millor amb els ciutadans que aporten avisos al sistema i prendre decisions sobre el terreny per combatre la plaga. El nou sistema permet, a més, disposar de tota la informació a temps real.

Risc Baix

El mosquit tigre s'ha assentat com a espècie a la província; això no obstant, els promotors de Mosquito Alert assenyalen que les comarques de Girona presenten un "risc baix" pel que fa a la densitat d'insectes i al risc hipotètic de transmissión de malalties tropicals entre els autòctons. En aquest sentit, si en algunes regions d'Itàlia la quanitat de picades/hora pot arribar fins a les 200 els mesos del final de l'estiu i de l'inici de la tardor -època en que hi ha més quantitat de mosquits adults-, a Girona la ràtio baixa fins a les 2 picades/hora.

Crida a la col·laboració ciutadana

En aquest context, els impulsors de Mosquito Alert assenyalen que la posada en marxa de la plataforma ha estat clau per contenir a la província la població de mosquits tigres, de manera que una major participació de ciutadans en la iniciativa pot contribuir a fer possible que aquesta espècie estigui plenament sota control.