La Policia Local de Castell -Platja d´Aro treballa intensament per evitar la picaresca que es produeix amb les targetes d´aparcament per a minusvàlids. Per aquest motiu, estant amatents per detectar pràctiques d´ús fraudulent amb aquest tipus de targetes, ja que aquestes acaben perjudicant els més necessitats: els que requereixen d´una plaça d´aparcament reservada per ser discapacitats.

En només nou mesos -des del setembre de 2016-, la policia d´aquesta localitat turística ha imposat 47 denúncies perquè s´han trobat conductors que han estacionat en aparcaments reservats a aquest col·lectiu. La picaresca, però, no només consisteix a aparcar-hi, sinó que els efectius de la Policia Local de Platja d´Aro s´han trobat amb històries ben curioses al llarg dels anys, d´incívics que consideren que poden passar per sobre de la normativa.

Per evitar que això succeeixi, el cos de seguretat fa campanyes de control sobre l´ús fraudulent en la utilització de les autoritzacions per a vehicles amb discapacitats. En van realitzar una fa prop d´una setmana i, només en aquests controls, van comissar cinc targetes que s´utilitzaven de forma fraudulenta. Aquesta actitud acaba amb una sanció administrativa que es considera una falta greu i, per tant, la multa que s´imposa supera els 200 euros.

Aparcar per anar al bar

Els agents de la Policia han detectat aquest «abús» per part d´alguns conductors i també situacions que comporten, per exemple, utilitzar targetes fotocopiades, falsificades i fins i tot de familiars.

Un cas amb el qual es van trobar els agents, per exemple, és el d´una dona que tenia aquesta targeta però que no la utilitzava perquè estava impedida, ja que no podia ni sortir de casa. El seu fill, en canvi, es va voler aprofitar de la situació i utilitzava el permís de la mare per aparcar en una localitat turística on l´estacionament pot ser difícil de trobar, per exemple, en l´època de més alta ocupació.

Aquest tipus de targeta per aparcar en places de minusvàlids també permet estacionar, en el cas de Platja d´Aro, per exemple, en un mínim de temps a les zones de càrrega i descàrrega en cas de necessitat per fer algun tipus de desplaçament o encàrrec de la persona.

El cos policial també va detecar un cas en el qual el fill d´una dona que comptava amb aquest distintiu va decidir anar al bar cada dia i va considerar que el millor era tenir el cotxe aparcat davant del local. Quan els agents ho van detectar, van veure que aparcava en una zona de càrrega i descàrrega, amb la targeta de minusvàlids quan, en canvi, no tenia cap tipus d´impediment.

Per evitar aquesta picaresca, els agents estan amatents als ­possibles usos fraudulents de les targetes per estacionar en aquest tipus d´aparcament. Si detecten que del vehicle surt una persona que no sigui discapacitada, li demanen la documentació. Si figura que no és la persona a qui el seu ajuntament li ha expedit, acaba sancionat.

Les campanyes que fa la policia són per conscienciar, però, d´aquestes actituds incíviques i de picaresca se´n troben sovint i ho consideren un abús perquè s´ocupa la plaça d´una altra persona. Quan l´agent denuncia un cas d´aquests, si la targeta no ha estat emesa per l´Ajuntament de Platja d´Aro, la policia també alerta l´Ajuntament d´origen sobre l´ús fraudulent de la targeta.