La Jonquera s'està blindant contra els incendis obrint una franja de protecció de fins a 33 hectàrees al voltant del nucli urbà, on les flames van saltar als habitatges amb el gran foc de 2012. El 15 de juny, just abans de l'època de més risc d'incendi, s'espera que tingui enllestits els treballs. El delegat d'Interior a Girona, Albert Ballesta, ha assegurat que fa cinc anys, amb mesures com aquestes, s'hi hauria pogut actuar amb més celeritat i que es va aprendre «la lliçó».

El gran foc que es va declarar a la Jonquera l'any 2012 va marcar un punt d'inflexió en matèria de prevenció d'incendis. No es vol repetir una situació similar amb les flames avançant i posant en risc les poblacions. Es van cremar fins a 13.963 hectàrees des de la Jonquera fins a tocar de Figueres.

Una burilla a peu d'un aparcament del Pertús va ser l'inici i una vegada al nucli va arribar a saltar de la muntanya als habitatges. Ahir les màquines treballaven a l'entorn del nucli urbà desbrossant per obrir una franja de 25 metres. S'estan netejant 33 hectàrees de terreny d'un centenar de propietaris amb un pressupost de 30.000 euros. La protecció ha de servir perquè el foc no salti el perímetre.

L'alcaldessa, Sònia Martínez, constata que «després de l'incendi de 2012 crec que va quedar clar que una de les assignatures pendents als municipis eren les franges d'autoprotecció contra incendis». Martínez recorda que l'obligació recau en els propietaris, però que l'Ajuntament ho ha considerat « prioritari».

Els treballs que s'estan executant consistiran en l'obertura de les franges i a partir d'ara s'hi haurà de fer manteniment. L'alcaldessa apunta que «amb la taxa aprovada amb la llei d'acompanyament dels pressupostos estem estudiant com encabir-ho a les ordenances fiscals».

El delegat d'Interior a Girona creu que les mesures d'autoprotecció són de vital importància en cas d'incendi. Per Ballesta, si haguessin existit el 2012 es podia haver actuat millor. «D'incendis a la zona mediterrània sempre n'hi haurà però hauríem pogut atacar molt millor el foc perquè els mitjans que havien de protegir les cases i a la gent s'haurien pogut destinar a atacar el foc directament», remarca Ballesta.

Per això des de llavors els ajuntaments, la Diputació de Girona i els consells comarcals treballen per aconseguir que en cas que se'n produeixi un es pugui actuar amb més celeritat i eficàcia amb els mitjans que hi ha disponibles.