Unes 900 persones pateixen esclerosi múltiple a les comarques gironines. Coincidint amb el Dia Mundial d´aquesta malaltia, que cada any genera uns 35 casos nous a la nostra demarcació, l'Institut Català de la Salut ha difós el testimoni de diferents afectats per aquesta malaltia a Girona on expliquen el seu dia: L'Agna Egea, que fa 11 anys que conviu amb l'esclerosi múltiple, que li van diagnosticar en plena adolescència; la Mª Begonya Matesanz, pateix esclerosi múltiple des de fa 7 anys; l'Elena Caro, de 53 anys, que va ser diagnosticada d'esclerosis múltiple fa 8 anys; i la La Glòria Vergés, que fa 16 anys que conviu amb la malaltia.

Ciclant Aquí podeu veure la totalitat de les entrevistes que ha difós l'ICS

Què és l'esclerosi múltiple

L'esclerosi múltiple és una malaltia del sistema nerviós central que afecta el cervell, la medul·la espinal i els nervis òptics. Aquesta malaltia —que avui, 31 de maig, commemora el seu Dia Mundial— afecta tant la mielina que envolta les neurones, i que facilita la conducció dels impulsos nerviosos, com les neurones mateixes. Això fa que la informació que es genera al cervell i que va cap als nervis s'interrompi i aquest fet produeix l'aparició dels símptomes de la malaltia. És una malaltia neurodegenerativa de mecanisme autoimmunitari i causa desconeguda, en la qual tant els factors ambientals com els genètics (no ben coneguts encara avui dia) hi tenen un paper.

Què és la UNIEMTG

La Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple Territorial de Girona del Servei de Neurologia, ubicada des del juliol de l'any passat al Centre Sociosanitari La República del Parc Hospitalari Martí i Julià, està integrada per un equip interdisciplinari expert format per professionals de neurologia, infermeria, neuropsicologia, psicologia, investigació bàsica, i personal de suport, que ofereixen un tractament integral a les persones afectades i les seves famílies, juntament amb l´equip rehabilitador de l´Hospital de Dia de Malalties Neurodegeneratives i Dany Cerebral Adquirit del sociosanitari i la Fundació Esclerosi Múltiple, que estan ubicats en el mateix edifici i que treballen en estreta relació amb la Unitat.