13 de juny de 2017
13.06.2017

Un estudi troba set casos de cardiopatia entre joves del Pla de l´Estany

L´Idibgi ha fet electrocardiogrames a 1.626 alumnes de secundària d´entre 13 i 15 anys dels quatre centres de la comarca i ha detectat 39 persones amb «anormalitats sospitoses» al cor

13.06.2017 | 01:14
Un estudi troba set casos de cardiopatia entre joves del Pla de l´Estany

L'estudi per detectar patologies cardíaques entre els adolescents del Pla de l'Estany iniciat l'any 2010 ha trobat set casos que actualment estan sota control mèdic a l'hospital Josep Trueta de Girona. El projecte, impulsat per l´Institut d´Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) als instituts de Banyoles per identificar de forma precoç la presència de símptomes i alteracions al cor als joves d´entre 13 i 15 anys ha permès fer electrocardiogrames a 1.626 alumnes de segon d'ESO, fet que suposa gairebé el 80% de tots els estudiants d´aquest nivell educatiu a la comarca.

«Ens interessa molt detectar aquests casos perquè són malalties que podem tractar i controlar força bé però que primer cal conèixer», va explicar ahir el cap de Cardiologia de l'hospital Trueta, Ramon Brugada, que és qui lidera el projecte juntament amb el seu germà i cap d'Arrítmies de l'hospital Sant Joan de Deu, Josep Brugada.

Aquesta detecció precoç es fa amb una eina molt senzilla com és un electrocardiograma. Permet veure per exemple si un cor és més gruixut del compte –es podria tractar d'una miocàrdia hipertròfica que és una malaltia hereditària-, si hi ha algun problema elèctric o si el jove té un «cor d'atleta» que és com es coneixen aquells casos de persones que tenen un batec més lent per l'esforç físic i l'entrenament.

Aquests símptomes i alteracions de l´electrocardiograma poden ser causades per malalties cardíaques que potencialment poden provocar arrítmies cardíaques, pèrdues sobtades de coneixement o fins i tot mort sobtada. L´estudi pretén evidenciar que la identificació precoç d´aquestes, permetria tractar-les adequadament i prevenir possibles conseqüències.

Entre els 1.626 alumnes a qui se'ls ha fet aquesta prova des del 2010, es van detectar 39 casos amb «anormalitats sospitoses» de patologia estructural o alteracions del ritme cardíac.

Després de fer-los més proves complementàries, com ara ecocardiografies o proves d´esforç, es van diagnosticar set casos amb una patologia cardiovascular, que ara segueixen controls mèdics al gabinet de cardiologia pediàtrica del Trueta.

Entre els casos detectats hi ha el d'un jove a qui van trobar una connexió extra al cor i que després d'una intervenció senzilla a Barcelona es va poder curar i ara fa vida normal.

«Aquest curtcircuit elèctric podria haver-li comportat més endavant problemes de palpitacions o cansament però ara ja fa vida normal», va detallar el doctor Brugada, que subratlla la importància de la prevenció.

La utilitat de la prova

Un dels objectius d'aquest estudi és precisament el de conscienciar la població de totes les edats perquè es faci aquesta prova, inventada fa més 100 anys, però que encara ofereix una informació molt valuosa. Brugada aconsella fer-se un electrocardiograma cada tres anys i, en el cas dels esportistes, amb més freqüència.

Aquest projecte pilot compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Banyoles, el Departament d'Ensenyament i els professionals sanitaris del Centre d'Atenció Primària que, desinteressadament, s'encarreguen de fer les proves.

Els seus impulsors voldrien que s'estengués a tot el territori i que fossin les Àrees Bàsiques de Salut de l´àtenció primària les que ho lideressin. El metge de família hauria de valorar els resultats i en cas de detectar alguna anomalia, consultar-ho amb un cardiòleg.

Segons Ramon Brugada, durant aquests set anys s'ha vist com estadísticament la «prevalença d'aquestes malalties és baixa però no treu que és important seguir fent el control a totes edats, perquè és una eina que pràcticament no costa cap diner».

Aquests set casos detectats representen el 0,43% del total de la població estudiada i un 17,94% dels pacients que presentaven un electrocardiograma anormal.

Els investigadors continuaran endavant amb l'estudi, que permet recollir dades com ara dels antecedents familiars, per posteriorment analitzar tots els resultats. Aquest projecte s'ha presentat al darrer Congrés de la Societat Catalana de Cardiologia que es va fer a finals de maig i també es presentarà al pròxim Congrés Europeu de Cardiologia que es farà a Barcelona del 26 al 30 d'agost.

Les proves d'enguany a l'institut Pere Alsius de Banyoles es van començar a fer el 5 de juny passat i s'acabaran aquest dimecres. Els altres instituts participants són el Pla de l'Estany, el Josep Brugulat i el centre educatiu Casa Nostra.

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, va destacar ahir la vàlua d'aquest estudi pel que fa a prevenció i va agrair la feina que fa tot el personal que hi participa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook