04 de gener de 2018
04.01.2018

La neteja de la cinglera de Castellfollit de la Roca s'iniciarà la setmana vinent

L'Ajuntament preveia tenir-ho acabat a finals del 2017 però el procés d'adjudicació dels treballs ho ha endarrerit. L'actuació s'acabarà el març

04.01.2018 | 09:59
La neteja de la cinglera de Castellfollit de la Roca s'iniciarà la setmana vinent

Els treballs de neteja selectiva de vegetació a la cinglera de Castellfollit de la Roca començaran el pròxim 10 de gener a càrrec de Solutioma S.L., una empresa lleidatana. L'Ajuntament tenia previst enllestir-los a finals del 2017 però el procés d'adjudicació de l'obra mitjançant un concurs ho ha endarrerit. La previsió és que els treballs finalitzin el pròxim març.

És una actuació d'urgència que l'Ajuntament feia temps que reclamava, després dels últims despreniments. A banda de millorar la conservació de l'espadat basàltic, la neteja facilitarà l'accés als tècnics de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) per poder detectar i planificar noves actuacions.

També s'instal·larà un cable de vida al vessant del riu Turonell per a futurs treballs sobre l'espadat. L'obra té un cost de 56.000 euros.

L'empresa Solutioma S.L. té experiència en neteges forestals en superfícies verticals com les de la cinglera de Castellfollit de la Roca, on la setmana vinent començaran l'actuació d'urgència. El que es vol és millorar la conservació de l'espadat basàltic i evitar possibles esllavissades. Actualment unes 500 persones viuen en cases a dalt de la cinglera.

Els treballs forestals, que es faran a banda i banda de la cinglera, afectaran unes 6 hectàrees, repartides en diferents zones, incloent una part de la paret vertical. El que es vol és fer visible la colada basàltica en aquells llocs de difícil accés però també s'aprofitarà per garantir la franja de prevenció d'incendis a tota l'alineació d'habitatges ubicats a la part superior de la cinglera. Es talaran els arbres que dificultin la visibilitat del basalt si bé es podran respectar exemplars d'especial interès. Es farà amb xerrac i arran de soca.

A més de retirar vegetació al perímetre de la roca, l'actuació també preveu la instal·lació d'un cable de vida al vessant del riu Turonell per a futurs treballs.

Es recuperarn camins

D'altra banda, es recuperaran camins desapareguts que rodejaven el cingle per permetre noves vies d'exploració als tècnics. Es preveu que la intervenció tingui un cost de 56.000 euros.

L'Ajuntament es reunirà aquest dijous a les vuit del vespre amb els propietaris de les finques que limiten amb la cinglera. La reunió és oberta a tothom. Des del consistori subratllen que aquesta cinglera emblemàtica és «patrimoni de tots» i recorden que compten amb el suport de diferents institucions. Així, els 55.000 euros que costarà la neteja s'assumiran a través d'un ajut de la Diputació.

Per la seva banda, el Departament de Territori i Sostenibilitat hi ha contribuït amb els tècnics de l'ICGC, que s'afegeixen al personal del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Consell Comarcal de la Garrotxa i el Consorci de Salut Pública i Medi Ambient comarcal SIGMA, i del mateix ajuntament.

Castellfollit té unes vistes privilegiades des de la cinglera, formada pel refredament de dos llengües de lava procedent dels volcans de la Garrotxa. Des del 1976, s'han registrat més d'una quinzena de despreniments i esllavissades a banda i banda de la cinglera.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema