Els models d'habitatge cooperatiu que promou l'entitat Sostre Cívic, que ja té un projecte avançat a Calonge, i d'economia social aplicada a un ajuntament, tal com fa Arbúcies, es van presentar a la quarta Taula Territorial de l'Economia Social i Cooperativa de Girona com a exemples que les regles del joc es poden canviar.

L'arquitecta i integrant de Sostre Cívic Elena Trias va explicar la feina del seu col·lectiu per implantar l'habitatge cooperatiu en cessió d'ús, un sistema que ha començat a rodar en uns pocs municipis de Catalunya i que a Girona s'estrena amb un projecte impulsat per l'Ajuntament de Calonge. A les beceroles, hi ha dues iniciatives més: la d'un grup de persones grans de Girona que, amb l'aixopluc de Sostre Cívic, projecta instal·lar-se a Sant Feliu de Guíxols; i la d'usuaris de Mifas que, amb l'assessorament de la mateixa organització, busca la manera de crear habitatges adaptats i amb serveis compartits per a gironins amb discapacitat física.

Per la seva banda, l'alcalde d'Arbúcies, Jaume Salmerón, va exposar el compromís del seu Consistori amb l'economia social i que, a grans trets, fa que treballin per consolidar la gestió del servei d'ajut a domicili i crear una cooperativa pública i un centre de dia que estigui al càrrec d'empreses socials.

La Taula Territorial de l'Ateneu Cooperatiu Terres Gironines va oferir ahir un espai per compartir experiències i participar en grups de treball a una quarantena d'entitats, entre les quals hi havia empreses i cooperatives, com Som Mobilitat, Idària o El Rebost; ajuntaments com els d'Olot, Figueres, Santa Coloma de Farners o Calonge; i, també, els consells comarcals de la Garrotxa i la Selva. A més de generar debat per tal d'intentar trobar fórmules per incorporar la perspectiva de l'economia social a les entitats o les empreses assistents, l'objectiu de la jornada era fer balanç del primer any d'activitat de l'Ateneu -amb seu a Sarrià de Ter- i presentar les noves fites de treball.

L'Ateneu Cooperatiu Terres Gironines forma part d'una xarxa de catorze ateneus impulsada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.