Els metges i les empreses i entitats sanitàries de Catalunya han criticat el recurs d'inconstitucionalitat realitzat pel Govern central contra la Llei d'universalitat de l'assistència sanitària perquè perjudicarà la salut col·lectiva. Els quatre col·legis de metges de Catalunya recorden que a més de ser una eina per a la cohesió social i per pal·liar les desigualtats, l'atenció als col·lectius més vulnerables són, que són alhora els que tenen més risc d'emmalaltir, perjudica els objectius del sistema públic per promoure la salut col·lectiva i prevenir problemes de salut.

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), que agrupa els quatre ens, defensa que, des de la seva responsabilitat com a corporacions de dret públic i amb compromís cap als interessos col·lectius i el sistema públic, contemplen «amb preocupació qualsevol mesura que pugui vulnerar aquests valors i alhora malmetre la qualitat assistencial».

«No es poden concebre els objectius de la sanitat pública de promoció de la salut col·lectiva i de vigilància i prevenció dels problemes de salut sense la integració i l'atenció dels col·lectius més vulnerables, que alhora són els que tenen un risc més alt d'emmalaltir», han alertat els col·legis.

Les agrupacions de facultatius defensen que el sistema sanitari català defensa l'accessibilitat universal i el finançament públic dels serveis. «Aquest fet el converteix en un instrument de cohesió social i de justícia distributiva per pal·liar les desigualtats socials», recorden.

En aquest sentit, assenyalen que els col·legis donaran suport a les propostes i iniciatives que persegueixin preservar el caràcter universal de l'assistència sanitària a Catalunya «i defensar els valors en els quals es fonamenta»

A més, recorden que ja ho han fet en diverses ocasions, com fa sis anys quan es va aprovar el reial decret que limitava l'assistència als immigrants, o l'any passat, quan el president del Consell i del Col·legi de Metges de Girona, el doctor Josep Vilaplana,va tornar a reivindicar al Parlament la necessitat de garantir la universalització de l'atenció.

El rebuig de la patronal

En el mateix sentit s'han pronunciat des de les entitats que agrupen els proveïdors del sistema de salut públic. Des del Consorci de Salut i Social de Catalunya i La Unió, que representen la majoria dels ens que gestionen serveis sanitaris d'ús públic, han posat de manifest el seu «desacord respecte a la interposició d'un recursd'inconstitucionalitat acordat pel Govern de l'Estat, contra la Llei 9/2017, del 27 de juny, d'universalització de l'assistència sanitària amb càrrec a fons públics per mitjà del Servei Català de la Salut».

«Des del Consorci de Salut i Social de Catalunya i La Unió ens oposem a la limitació dels drets a les persones, especialment quan afecta les més vulnerables», apunten en un comunicat en què subratllen que la Declaració Universal dels Drets Humans, que preveu l'assistència sanitària com a dret fonamental, i l'Estatut d'Autonomia són els pilars que sustenen la legislació que ara ha estat recorreguda.

Així, recorden que el sistema sanitari de Catalunya s'inspira en l'accés universal als serveis de salut finançats amb divers públics, i això «permet construir una societat més inclusiva i amb més justícia social».

Les patronals recorden que la Llei de Sanitat General del 1986 va permetre bastir un sistema nacional de salut que tenia com a principis bàsics la universalitat de l'atenció a tota la ciutadania i l'equitat d'accés als serveis de salut de finançament públic, però que el reial decret del 2012 promogut pel Govern de l'Estat, va fer que quedessin exclosos de l'atenció sanitària a càrrec de fons públics alguns col·lectius, sobretot els més vulnerables.