El Comitè d'Ètica Assistencial d'Atenció Primària ha atès més d'un centenar de consultes de professionals de l'Institut Català de la Salut (ICS) relacionades amb la bioètica en la pràctica diària. Aquest òrgan consultiu, plural i multidisciplinari, recull les consultes que fan els professionals quan tenen conflictes o dilemes ètics en el desenvolupament de la tasca d'atenció a la ciutadania o en la pràctica assistencial. Els dubtes més habituals tenen a veure amb l'atenció a la cronicitat i el final de vida, en relació amb la voluntat dels pacients de seguir les indicacions dels professionals en tractaments o derivacions a d'altres especialistes. Altres temes que tracten són la confidencialitat en el registre de dades o les conseqüències que tenen els canvis organitzatius en la tasca diària.

El comitè està format per onze persones -vinculades a l'ICS i a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona- que tenen inquietuds relacionades amb la bioètica. Perfils de professionals sanitaris que aporten la seva visió clínica, docents vinculats a l'àrea de l'ètica i, també, altres especialistes en aspectes jurídics.

Per donar respostes ben ajustades a cada cas se segueix una metodologia deliberativa en grup i, si es considera convenient, les conclusions es fan extensives com a recomanacions generals que es publiquen al blog, on qualsevol professional de la institució que es trobi davant d'un dubte ètic pot adreçar la seva consulta.

El Comitè atén una consulta al mes aproximadament, un total de 109 des del seu inici el setembre de 2003. Montserrat Espuga, la seva presidenta, explica que «cada cop que rebem una consulta, la fem arribar a cada membre del Comitè i tots afegim els nostres comentaris». La preparació de la resposta la lidera un membre o un altre, d'acord amb la seva formació i amb la temàtica del cas.