Medinyà, obligat a tornar a annexionar-se a Sant Julià de Ramis des del passat gener arran d'una sentència del Tribunal Constitucional (TC), ha perdut ara, oficialment, el darrer element adquirit com a municipi independent, l'escut heràldic municipal.

El 4 de juny del 2015, el ple del Parlament va aprovar una llei que permetia la creació de Medinyà com a municipi independent de Sant Julià de Ramis (amb el suport també del PP). Era el número 222 de les comarques gironines i es restituïa així una injustícia històrica. Amb tot, a finals de setembre de 2017, el TC va anul·lar la llei (arran d'un recurs del Govern espanyol presentat el 15 de març de 2016) que creava el municipi argumentant que no es complien els requisits bàsics per a la segregació (perquè té menys de 5.000 habitants).

Així, el 31 de gener de 2018, la comissió gestora que s'havia fet càrrec del municipi i que havia de comandar Medinyà fins a les eleccions municipals d'aquest 2019 es va veure forçada a desaparèixer i tornar a annexionar la localitat a Sant Julià de Ramis. Una situació que ja es va viure el 1972, també forçat per l'Estat. Des de l'1 de febrer de 2018, doncs, Medinyà torna a formar part de Sant Julià de Ramis, encara que internament Medinyà té certa autonomia.

Ara, a més, han perdut l'escut oficial com a municipi que van començar a tramitar el 9 de juny de 2016, com a Ajuntament de Medinyà amb l'inici de l'expedient d'adopció de l'escut heràldic. Llavors van decidir assumir com a escut un que incorpora sobre un camper d'or, una estrella de vuit puntes de gules entre dues faixes de gules, que representen el llinatge dels Medinyà. La comissió gestora va aprovar la proposta el 31 de maig de 2017 i entre el juny i juliol d'aquell any la Direcció General d'Administració Local i l'Institut d'Estudis Catalans van emetre l'informe favorable fins que el 19 de setembre de 2017 la Generalitat va resoldre favorablement i va inscriure l'escut heràldic del municipi de Medinyà al Registre del sector públic local de Catalunya del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge.

Aquest 8 d'abril, el mateix Departament ha resolt en sentit contrari. En concret, el Butlletí Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar dimarts la resolució segons la qual deixa sense efecte la resolució del setembre de 2017 que donava conformitat a l'adopció de l'escut heràldic de Medinyà. Ho feia, precisament, al·ludint a la sentència del Constitucional que obligava Medinyà a annexionar-se a Sant Julià.

Oficialment, doncs, Medinyà es queda sense el seu escut, tot i que el municipi manté el símbol.