11 de maig de 2018
11.05.2018

El PDeCAT preveu demanar la compareixença de Millo al Congrés per haver intentat «condicionar» Madrenas i les inversions a la demarcació

Xuclà: "El model operatiu polític" del delegat de l'Estat "nomenat pel BOE" és de "vasallatge de l'Edat Mitjana" quan "hauria d'estar al servei dels electes"

11.05.2018 | 14:04
Els diputats del PdeCAT Sergi Miquel i Jordi Xuclà, i el senador Joan Bagué, avui en roda de premsa sobre els pressupostos.

El diputat gironí del PDeCAT al Congrés, Jordi Xuclà, ha avançat avui que demanaran la compareixença del delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, al Congrés i al Senat. L'objectiu és que doni explicacions per haver intentat "condicionar" les inversions a la demarcació "a la seva actitud respecte a uns representants polítics", en relació a l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. Abans de l'esperada reunió entre Madrenas i Millo, el delegat havia amenaçat amb la paralització de projectes gironins, com l'Arxiu Provincial, si no tenia lloc aquesta trobada després que l'alcaldessa decidís trencar relacions institucionals amb l'Estat arran dels fets de l'1-O.

Preguntat sobre la qüestió durant una roda de premsa de valoració dels pressupostos de l'Estat per al 2018, Xuclà ha recordat que estem "a l'any 2018" i vivim en un "règim de democràcia parlamentària". "No és un règim de vassallatge de l'Edat Mitjana", ha insistit, i "el model operatiu polític del senyor Millo és de vassallatge de l'Edat Mitjana". És a dir, "si vostè fa una genuflexió, jo potser consideraré moure els papers", ha afegiten la roda de premsa amb el senador Joan Bagué i el diputat Sergi Miquel. 

En aquest sentit, Xuclà ha reblat que "estem en una democràcia parlamentària". "L'alcaldessa de Girona és una electa, els modestos parlamentaris que parlem" avui "som uns electes" i, en canvi, "el senyor Millo és un senyor nomenat pel BOE que hauria d'estar al servei dels electes". En aquest sentit, ha criticat que "és impropi de l'edat del règim democràtic que el senyor Millo condicioni les inversions a les comarques gironines a la seva actitud respecte a uns representants polítics".

Per això, el diputat ha anunciat que el PDeCAT té previst, un cop hagi finalitzat el debat de pressupostos, demanar "la compareixença del senyor Millo al Congrés i al Senat perquè doni compte, i està obligat a comparèixer, de la seva actitud absolutament inapropiada d'intentar condicionar des de la seva condició de subaltern, del ministeri de la Presidència, la funció dels electes".

El nou Arxiu Provincial 

En relació a la construcció del nou Arxiu Provincial, pendent de la signatura d'un conveni entre l'Estat i l'Ajuntament de Girona, Millo també havia acusat l'alcaldessa d'encallar el projecte recordant que feia més de dos mesos que l'Estat havia enviat un esborrany de conveni segons el qual Girona cedia el solar on s'ha de fer (als antics barracons de la UdG a Fontajau) i l'Estat cedia l'actual edifici de l'Arxiu a Sant Josep, però que encara no havia obtingut resposta. Finalment, la trobada entre alcaldessa i delegat tindrà lloc i s'abordarà aquest tema.

Amb tot, el senador Joan Bagué també ha aprofitat per recordar avui que, ja amb l'alcaldia d'Anna Pagans (PSC) i quan l'ara senador era regidor, entre 2005 i 2006, ja es va acordar la cessió del solar. "Que el senyor Millo ara vingui amb convenis, és un pretext" perquè "si l'Estat té des del 2005-2006 el solar a disposició, el conveni és un tràmit formal". A més, "si ets lleial amb les institucions", com demana el delegat, "hauries fet la inversió i, en el cas de l'Arxiu fa anys que tenen el terreny a disposició", ha insistit el senador.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook