Més de 12.000 persones van participar ahir al vespre a la Sardana per la Llibertat convocada pel CDR i l'Assemblea del Pla de l'Estany, conjuntament amb el Foment de la Sardana de Banyoles. Persones de diferents punts de Catalunya i també de la Catalunya del Nord van encerclar l'estany de Banyoles per reivindicar la llibertat dels presos i també perquè es faci efectiva la república catalana.

L'acte es va iniciar amb els missatges de l'exconseller Lluís Puig i de la delegada del govern de la Generalitat a Brussel·les i exconsellera, Meritxell Serret, que van saludar als assistents i van agrair la seva participació a la Sardana per la Llibertat. De la mateixa manera, van fer una crida a la llibertat dels presos i van reivindicar l'esperit de l'1 d'octubre i la construcció d'una república catalana.

Seguidament, en el manifest que representants de les entitats organitzadores i d'Òmnium Cultural van llegir a l'escenari, es va tornar a reivindicar la llibertat dels presos i «exiliats» i, de nou, que es faci efectiva la república. Igualment, van fer un clam per la llibertat d'expressió i de manifestació o reunió, amenaçades per la Llei Mordassa i per l'arbitrarietat del poder judicial, van afirmar.

Segons els organitzadors, la Sardana per la Llibertat va superar amb escreix les expectatives de participació i la van valorar com un èxit organitzatiu. «Estem molt satisfets i emocionats de l'èxit de la convocatòria i de la mobilització popular. Només serà a partir de la mobilització que es farà efectiva la república i s'evitarà que es vulnerin, de forma sistemàtica, els drets del poble», va assegurar el seu portaveu, Marc Grabuleda.

A banda dels 12.000 assistents, hi havia més de 200 voluntaris que van fer possible la Sardana per la Llibertat. Una cinquantena d'autocars van venir de diferents punts de Catalunya. Entre els assistents hi havia germanes de l'exconseller Puig i de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.