03 de juliol de 2018
03.07.2018

Santa Caterina canvia la gestió de la farmàcia per fer-la més segura i eficaç

S'han format 500 professionals per usar el programa, que ja es fa servir a l'hospital Trueta

03.07.2018 | 13:07
Santa Caterina canvia la gestió de la farmàcia per fer-la més segura i eficaç

L'hospital Santa Caterina de Salt ha posat en marxa un nou sistema electrònic per gestionar la farmàcia hospitalària que permet guanyar en eficiència i seguretat en la prescripció de medicaments. Aquest programa, anomenat Silicon, que també s'ha implantat a la resta d'àmbits assistencials de l'Institut d'Assistència Sanitària -l'atenció primària, la sociosanitària i a la Xarxa de Salut Mental- integra els processos de subministre, magatzematge, i distribució dels medicaments amb el sistema de gestió econòmica i financera de l'IAS, així com la gestió dels processos de prescripció, validació i administració electrònica de medicaments.

Aquest nou sistema permet millorar l'eficiència i la seguretat en l'ús dels medicaments i optimitzar els circuits de distribució i el seu accés, a més d'oferir un suport a tot el procés farmacoterapèutic del pacient, a través de la informació en temps real que ofereix al professional. Silicon és el mateix sistema de gestió farmacèutica de l'Institut Català de la Salut, de manera que la seva implantació a l'IAS permet la unificació de la metodologia i les eines de treball a l'abast dels professionals de l'hospital Santa Caterina i del Josep Trueta.

La implantació de Silicon, que s'ha dut a terme al llarg de quatre mesos, ha comportat la formació de més de 500 professionals, tant del col·lectiu mèdic com d'infermeria i de tots els àmbits assistencials: atenció especialitzada, salut mental, sociosanitària i atenció primària. El sistema es va posar en funcionament el 8 juny i la seva posada en marxa, després d'una primera fase de manteniment i revisió, ja està consolidada. El procés de transformació de l'antic sistema de gestió de farmàcia al Silicon ha suposat la revisió i actualització de 1.500 fitxes de medicaments.

L'any 2017, el servei de Farmàcia de l'IAS va subministrar 681.287 unitats de medicaments en l'entorn hospitalari i va fer 15.147 dispensacions en pacients ambulatoris i per a la investigació clínica. És un servei clínic integrat dins l'estructura hospitalària del Santa Caterina i, en el marc de l'aliança de l'hospital de Salt i el Trueta, és un dels serveis integrats orgànica, funcional i jeràrquicament, sota una única direcció clínica.

La implantació del nou programa Silicon és un pas més en la gestió i integració de les eines informàtiques i mètodes de treball de l'IAS i l'ICS. L'any 2013 es va posar en marxa el sistema d'informació assistencial e-CAP als centres d'atenció primària gestionats per l'IAS. El 2014, es va posar en funcionament un nou sistema per a la gestió de la informació clínica dels pacients a tots els seus centres, de manera que els professionals d'ambdues institucions poden accedir de forma segura a la història clínica electrònica i única dels pacients, amb el conjunt de la informació associada a tots els processos diagnòstics i terapèutics de la seva història de salut.

En aquests moments, l'IAS ja està treballant en el desenvolupament del Centricity Critical Care, el sistema informàtic específic de gestió clínica dels pacients crítics, en previsió de la posada en marxa de la futura unitat de cures intensives de l'hospital Santa Caterina.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit