Juli Sellés, fundador d'Associats de Pòlio i Post-Pòlio a Catalunya donarà una conferència avui a les 5 de la tarda a la Sala d'Actes del Museu Darder de Banyoles. L'esdeveniment està organitzat per l'Associació del Casal de Gent Gran de Banyoles i l'Ajuntament de Banyoles.

En la xerrada Juli Sellés explica la història d'aquest virus, del que es tenen referències des de l'antic Egipte, al segle XIV aC. Però no va ser fins l'any 1954 quan Jonas Salk va aconseguir obtenir una vacuna segura i eficaç, a més va decidir no patentar-la per així difondre-la lliurement per tot el món.

A Espanya però la vacuna va arribar amb 8 anys de retard. El 1958 va posar-se en marxa la campanya que era exclusivament de pagament i finalment el 1963 va iniciar-se la vacunació gratuïta. Aquesta negligència va provocar 13.617 casos de pòlioparalitica i 1.790 morts.

Existeixen 3 serotipus de pòliovirus denominats tipus 1, 2 i 3. Tots ells poden arribar a ocasionar infeccions en la modalitat de paralítica però no tots actuen als mateixos nivells. El tipus 1 és el responsable de provocar el 88%de les infeccions, el tipus 2 l'1'5% i el tipus 3 el 7.1%.

Amb aquesta conferència es vol donar difusió i divulgació dels efectes de la post-pòlio que pràcticament tota persona que l'ha patit desconeix.

Aquesta segona fase pot provocar invalidesa laboral, el problema apareix quan a causa d'un buit legal no es reconeix com a invalidant, fet que provoca en l'afectat un estat d'ansietat, inestabilitat i estrès.