Equips d'operaris, ahir, van començar a retirar la fusta i els materials acumulats a les lleres del riu Ter al seu pas per Ripoll. Es van concentrar en la trama urbana perquè és un dels llocs que s'actuarà d'urgència per evitar noves inundacions en cas de fortes pluges.

El director territorial de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a Girona, Àlex Rocas, va explicar que ja s'han inventariat unes setanta actuacions i que la previsió és superar les 200 repartides en els 60 quilòmetres que hi ha des d'Ulldeter fins a l'embassament de Sau, incloent-hi lleres del Ter i afluents.

En aquesta primera fase, es prioritzaran les zones de trama urbana i les obturacions de ponts. Es preveu que el 80% de les actuacions per retirar la fusta estiguin enllestides a finals d'any amb un cost que pot arribar a 1 milió d'euros.

Ahir van començar els treballs per netejar la fusta i els materials acumulats a les lleres del riu Ter al seu pas pel Ripollès. Es tracta d'unes actuacions d'urgència després de l'episodi d'aiguats que hi va haver al Ripollès la matinada de dilluns passat. A finals de la setmana vinent es preveu tenir enllestit l'inventari per després establir un calendari. La previsió és que el 80% de la neteja estigui finalitzada a finals d'any.

«La prioritat seran els trams urbans i les obturacions de ponts», va explicar el director territorial de l'ACA a Girona, Àlex Rocas, tot subratllant que cal actuar-hi d'urgència per garantir la seguretat de les persones, la lliure circulació de l'aigua del Ter i els seus afluents i minimitzar així els riscos de noves inundacions en cas de més pluges.

Ho va detallar durant una visita a la zona que hi ha a tocar del pont de Calatrava on hi ha una gran acumulació d'arbres caiguts. En aquest punt, hi havia operaris i maquinària treballant per retirar la fusta.

El brancatge es triturarà i es deixarà a la llera mentre que els troncs es destinaran per a biomassa. En el cas de les fustes mitjanes, es tallaran i es deixaran apilonades a la zona de la devesa del Pla perquè els ciutadans puguin recollir-la i utilitzar-la a casa.

Un milió d´euros

Encara s'està fent inventari de les zones on caldrà actuar però des de l'ACA calculen que caldrà destinar entre 0,5 i 1 milió d'euros incloent els treballs que s'hauran de fer a la conca alta del Llobregat. A finals de la setmana vinent es preveu tenir ja l'inventari acabat i una programació més afinada de les actuacions.

El director territorial de l'ACA a Girona va definir l'episodi de pluges pel pas de la tempesta tropical Leslie com a «avinguda extraordinària de baixa freqüència» i va assegurar que en els pròxims anys se seguirà treballant en el manteniment i conservació de lleres.

Des del Consell Comarcal del Ripollès, fins ara molt crítics amb l'ACA per les dificultats que tenien per aconseguir permisos per netejar les lleres, van reconèixer l'esforç de l'ens.

«És de les poques vegades que l'ACA ha estat molt eficient i podem estar contents que amb pocs dies de la llevantada ja tenim gent treballant», va afirmar el vicepresident del Consell Comarcal del Ripollès, Eudald Picas. També va reclamar la necessitat d'un pla de manteniment de les lleres de la zona per evitar que es repeteixi una situació similar.

En una línia similar es va expressar la regidora de Medi Ambient de Ripoll, Fina Guix, tot dient que feia molt temps que reclamaven la neteja de les lleres. Dimecres vinent faran un consell d'alcaldes amb representants de la Generalitat, ACA i ajuntaments afectats en el qual consensuran les accions de neteja.