El Consell Comarcal de la Garrotxa ha demanat més informació i una millor coordinació entre els ajuntaments i el Departament de Treball, Afers Socials i Família en les arribades de menors tutelats sense referents familiars als pobles de la Garrotxa.

En el darrer ple del Consell i en referència a la tensió viscuda a Maià de Montcal a finals d'agost, el president del Consell Comarcal, Joan Espona, va exposar: «Hi ha coses que no es van fer bé i hem demanat que qualsevol actuació que es faci a partir d'ara s'intenti fer millot del que es va fer a Maià».

Abans del president, l'alcalde de Maià de Montcal, Joan Gainza, va explicar els canvis en l'acollida de menors a la localitat des de la tensió viscuda fa uns 2 mesos. Va apuntar que l'origen de la tensió de l'agost va ser la informació poc clara que el Departament els va donar en els primers moments.

«El coneixement que nosaltres teníem unes hores abans no és el que s'havia d'haver fet», va apuntar. Va aclarir que ell va trucar la cooperativa concessionària del servei i, per la resposta, va entendre que a Maià arribarien 20 adolescents i que havien llogat una casa. Segons ell, no li van aclarir que els adolescents eren immigrants sense tutela.

Va indicar que, sobre la base del desconeixement de què passava, el poble es va mobilitzar per protegir-se i l'Ajuntament va demanar una sèrie de documentació. Ara, sabedors del que és el centre d'acollida, no hi posen cap trava.