El futbol com a eina d´integració social i comunitària es consolida a Banyoles, Puigcerdà, Salt, Roses i la Bisbal d´Empordà, municipis on la Diputació de Girona i la Fundació Barça han revalidat un conveni per dur a terme el projecte socioeductiu «FutbolNet». La iniciativa, que arriba a la sisena edició, té un cost de 175.000 euros, dels quals la Diputació n´aportarà 100.000.

El programa es treballa al llarg de 130 hores, en sessions a fora de l´horari escolar i en equipaments municipals. Cada activitat se centra en un valor, que els joves han de posar en pràctica per mitjà del joc i un partit de futbol que inclou espais de reflexió. La dinàmica no preveu àrbitres, per afavorir l´autonomia en la resolució de conflictes; els equips han de ser heterogenis quant a gènere, discapacitat, habilitats futbolístiques, origen de procedència, etc.; i s´ha d´afavorir la participació.

Els partits es divideixen en tres parts: una primera en què els jugadors dialoguen i consensuen les normes del joc; una segona en què es juga un partit de futbol d´uns 15 minuts, tot treballant la capacitat de relacionar-se; i un tercer temps en què els joves participen en una xerrada i valoren el joc, decidint els guanyadors en funció del comportament.

Reflexionar i generar canvis

«FutbolNet» és un instrument per fomentar la cohesió i la vertebració social. Es basa en la metodologia Futbol3, que té com a objectiu educar en valors per mitjà de l´esport. En concret, els seus responsables expliquen que el futbol i l´activitat física serveixen com a eines per reflexionar i generar canvis que ajudin a millorar la vida d´infants i joves que viuen en contextos vulnerables.

El projecte treballa temes com ara la convivència, la discriminació, el gènere, el civisme, els hàbits saludables, la cohesió i la inclusió, amb grups de nois i noies d´entre vuit i vint-i-un anys escollits seguint criteris de vulnerabilitat.