25 de octubre de 2018
25.10.2018
Diari de Girona

Satse calcula que falten 23.000 infermeres a Catalunya per arribar a la ràtio europea

El sindicat d'infermeria estima que són necessaris un 50% més de professionals que els que hi ha actualment per arribar a la mitjana de 8,8 per cada 1.000 habitants. Impulsa una ILP per garantir un nombre màxim de pacients per treballador

25.10.2018 | 00:29
Satse calcula que falten 23.000 infermeres a Catalunya per arribar a la ràtio europea

n El sindicat d'infermeria Satse ha calculat que Catalunya necessita 22.960 infermeres per aconseguir la mitjana europea per 1.000 habitants. Mentre que a Catalunya la ràtio de professionals d'infermeria és de 3,84 i a Espanya de 5,30, la mitjana europea és de 8,8.

El sindicat calcula que són necessaris un 50% més dels 43.111 infermers i infermeres que el sistema de salut té en l'actualitat, segons va explicar aquesta setmana en roda de premsa el secretari d'Acció Sindical de Satse Catalunya, David Carbajales.

L'estudi «Anàlisi de la situació dels infermers i infermeres als centres sanitaris de Catalunya» assenyala que un professional d'infermeria té al seu càrrec fins a 18,3 pacients en una planta d'hospital a Catalunya, mentre que la «ràtio segura» és de 6-8 pacients.

Carbajales va detallar que seria necessari augmentar la dotació en 18.831 infermeres addicionals per als hospitals, mentre que les 4.129 restants serien per a l'atenció primària, fins a arribar a les 22.960 que considera el sindicat que són necessàries a Catalunya.

El secretari d'Acció Sindical assegura que Catalunya compta amb 5.000 dotacions menys que el 2010 a l'Institut Català de la Salut (ICS), a causa de les retallades, jubilacions no cobertes o llocs de treball que es van concertar, fet al qual cal sumar que un miler d'infermeres estan exercint en territoris limítrofs.

El sindicat assenyala que serà necessari crear unes condicions perquè es pugui cobrir aquesta necessitat, i recorda que cada any es graduen més de 700 infermers i infermeres a les escoles catalanes, uns estudis que ha demanat que «s'harmonitzin».

Carbajales apunta que la precarietat que es dona en el sector ha fet que s'hagi provocat un «efecte crida invers», i indica que Espanya és dels primers països europeus en metges per habitant, però està a la cua en infermeria.


Impulsen una ILP

El sindicat Satse ha impulsat una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) perquè el Congrés dels Diputats debati una iniciativa que busqui garantir per llei un nombre màxim de pacients per professional d'infermeria i oferir una atenció sanitària amb més qualitat i seguretat, per la qual cosa necessitaran recollir 500.000 signatures a nivell estatal.

Carbajales subratlla que la ILP es planteja fer front a «un problema de seguretat de l'usuari», i remarca que no existeix a Espanya una llei d'aquest tipus, que ja té normes similars a Austràlia i en estats nord-americans com Califòrnia.

Explica que la «ràtio desitjable» seria d'una infermera per cada sis o vuit pacients en una planta d'hospital i urgències, una per a cadascun o dos pacients a la UCI i una infermera per a cada 800 cartilles als ambulatoris.

Carbajales subratlla que hospitals com el de Bellvitge compleixen amb el ràtio d'infermers i infermeres a urgències, mentre que en d'altres pot ser d'una professional per a cada 20 pacients.

La recollida de signatures per portar la ILP al Congrés començarà el 7 de novembre, i faran campanya en centres sanitaris i al carrer per conscienciar de la necessitat de l'increment de dotacions de professionals d'infermeria en tots els àmbits assistencials.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit