Les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) i del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) davant l'arribada d'una onada de fred àrtica es van complir i ahir es van viure nevades, pluja i fred arreu del territori català, amb un descens de les temperatures de més de 10 graus a les comarques gironines. La Cerdanya i el Ripollès van registrar màximes sota zero i en molts indrets no s'hi van superar els 5,5 graus.

Les primeres nevades de la tardor, d'intensitat feble en la majoria de casos i que van estirar-se fins al migdia, van caure al Ripollès i a la Cerdanya, i també van deixar imatges inusualment blanques del Parc Natural de l'Albera, a l'Alt Empordà. Des de ben d'hora es van començar a enfarinar punts del Ripollès que van deixar 10 centímetres a Núria (1.971 metres d'alçada), 8 a Ulldeter (2.410 m) i un a Planoles (1.151 m). Pel que fa a la Cerdanya, Puigcerdà va acumular un gruix de neu de 3 centímetres i Das de 4. La cota de neu, però, va arribar a baixar en alguns casos per sota dels 900 metres, com és el cas de l'Albera, que es va veure sorpresa per una nevada en un mes d'octubre, un fenomen inusual.

I és que segons el Meteocat, cal anar una dècada enrere per trobar una cota de neu tan baixa a Catalunya un mes d'octubre. Especialment al Pirineu i Prepirineu la cota va arribar a disminuir en alguns punts fins als 800 metres. En alguns indrets les estacions van registrar gruixos de neu destacats, com van ser els 34 centímetres del Port de la Bonaigua (2.266 metres), els 22 centímetres del Cadí-Prat d'Aguilló (2.143 metres) o els 19 centímetres de Viella (980 metres). El Parc Nacional dels Ports, al Baix Ebre, també va enfarinar-se.

Quinze graus menys en 4 dies

Les temperatures a les comarques gironines han fet un descens de més de 15 graus en només quatre dies. Una comparativa del Meteocat mostrava que mentre la mitjana de dijous a les dotze del migdia era de 23 graus (excepte a la Cerdanya i el Ripollès), ahir a la mateixa hora va baixar a 7. En el cas de les comarques del Pirineu, el Ripollès va registrar un mínim de -7,1 graus fins a les 5 de la tarda a Setcases-Ulldeter (2.410 metres), la més baixa de la província, seguida de prop per Queralbs-Núria (1.971 m) que va senyalar -5.1. A d'altres punts del Pirineu de la Vall d'Aran es van superar aquestes xifres amb fins a -9,5 graus.

Les temperatures màximes també van assolir pics poc elevats, que en el cas del Ripollès van ratllar els zero graus i a municipis com Portbou o Cassà de la Selva amb prou feines es va arribar als 9. Setcases va registrar la més baixa amb -3,7 de màxima.

L'estació del parc del Migdia de Girona va registrar ahir la segona màxima més baixa en un mes d'octubre al centre de la ciutat des del 1911, segons explica el meteoròleg Gerard Taulé. I és que en quatre dies la ciutat ha passat d'una màxima de 29,8 graus als 11,3 d'ahir.