La Coordinadora Catalana de Fundacions (CCF) va distingir la Fundació Salut Empordà, nascuda a Figueres l'any 1313, com una de les vuit fundacions associades amb més de 500 anys de trajectòria. El reconeixement es va realitzar en l'acte de celebració del 40è aniversari de la Coordinadora Catalana de Fundacions el passat 22 d'octubre a la seu de CaixaForum de Barcelona. Les organitzacions guardonades van néixer a l'Edat Mitjana en un context de misèria i insalubritat per atendre la població més desvalguda i han continuat treballant fins ara per seguir oferint serveis a la societat.

La Coordinadora Catalana de Fundacions va aparèixer fa 40 anys i actualment aglutina 570 de les més de 2.500 fundacions que hi ha a Catalunya, segons apunta l'agència de notícies Efe. En l'acte de celebració dels 40 anys de vida de l'entitat, aquesta va voler reconèixer aquelles fundacions associades que tenen més de 500 anys de trajectòria. De la província de Girona, l'única premiada va ser la Fundació Salut Empordà, una fundació sense afany de lucre que té l'objectiu de prestar serveis d'atenció integral en l'àmbit de la salut i la dependència, amb seu a la capital de l'Alt Empordà. La resta de les fundacions reconegudes, ubicades a la província de Barcelona, van ser la Fundació Hospital de Sant Celoni, creada l'any 1170; la Fundació Sant Andreu Salut de Manresa (1260); la Fundació Hospital Sant Joan Baptista, que va néixer a Sitges (1324); la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers (1328); la Fundació Residència Santa Susanna de Caldes de Montbui (1386); la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona (1401) i Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona (1464). El director gerent de la Fundació Salut Empordà, Martí Masferrer, destaca la importància de les fundacions i les considera com «un tipus d'organització sense ànim de lucre que porta intrínsecs uns valors clars de compromís social i entrega personal. Un projecte autònom, amb vida pròpia, i un altíssim grau de consens social i capacitat d'adaptació per afrontar els reptes canviants».

Història viva

Les organitzacions guardonades van néixer entre els segles XIII i XV en un ambient de pobresa amb la intenció d'atendre les persones més necessitades. Nobles, clergues i ciutadans van esdevenir els primers patrons de les fundacions a Catalunya. Unes institucions socials que han evolucionat amb el temps fins a convertir-se en complexos hospitalaris o sociosanitaris amb equipaments dotats d'eines i personal professionalitzat.