La passera entre Flaçà i el barri de Sobrànigues de Sant Jordi Desvalls sobre el riu Ter segueix amb una gran quantitat d'aigua des de fa dies, després d'experimentar diversos episodis de pluja intensa durant el passat mes d'octubre que, d'entre altres conseqüències, han fet augmentar els cabals dels rius. L'Ajuntament de Flaçà va publicar aquest dimecres a través de la seva pàgina de Facebook que la circulació per la passera encara romania tancada després de forces dies i diversos intents per part d'alguns ciutadans de voler travessar la passera, fent que en nombroses ocasions s'hagués d'avisar a Mossos i Bombers perquè els ajudessin a sortir. Per tal d'informar de forma ràpida sobre l'estat de la zona, a banda de les xarxes socials de l'Ajuntament, els ciutadans han creat grups de Whatsapp per estar alerta.

Segons l'alcalde de Flaçà, Jesús Font, «la passera es va començar a demanar i tramitar cap al 1981, essent abans un pas de carros, per part dels ajuntaments dels pobles veïns com ara Sant Jordi Desvalls, Flaçà, Mollet o La Pera, entre altres. Finalment, aquesta es va construir el 1985» amb l'objectiu «d'unir les dues bandes del riu sense haver de fer la volta per Verges o Girona», trajecte que obligatòriament s'ha d'efectuar quan la zona es troba inhabilitada per excés d'aigua. Els principals motius que provoquen que l'espai s'inundi segons l'alcalde «són les pluges i les buidades dels pantans, però si l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) fes un acurat manteniment de la llera del riu, les afectacions serien més lleus. Tot i que en episodis de pluges com els que hem tingut no hi ha res a fer, l'aigua fa el seu camí».

Pel que fa a la infraestructura, Font apunta que «el 2011, els ajuntaments de Flaçà i Sant Jordi Desvalls ja van fer un intent de refer la passera, projecte que va quedar en res».

Relats dels Bombers

El batlle explica que els encarregats d'obrir i tancar la passera són els Mossos d'Esquadra, posant una cinta quan volen prohibir la circulació. Els Bombers han rebut aquest octubre diversos avisos de ciutadans atrapats a l'indret. El més recent va ser el dia 26 al matí d'un cotxe encallat. Els Mossos van recomanar trucar a la grua i els Bombers van tornar a posar la cinta. Tres dies abans, van assistir-hi tres dotacions de Bombers perquè un testimoni exterior els va avisar d'un cotxe ancorat a la passera que va començar a sortir quan va arribar el rescat. El dia 20, els veïns estaven dins el vehicle que van moure gràcies a la grua. Bombers constata que el 19 de juliol també van acudir-hi per un cotxe atrapat, però no figura cap rescat realitzat.