La 37a Festa de la Ratafia de Santa Coloma, organitzada per l'Ajuntament i la Confraria de la Ratafia, amb el suport de la Diputació de Girona, va celebrar ahir la seva cloenda amb la litúrgia de tancament: la despenjada del penó i el recorregut fins a la casa del custodi amb un gran èxit d'assistents. La Festa ofereix un programa que inclou moltes activitats, entre les quals destaquen la Fira de productes artesans i de proximitat a la plaça Farners i la vela de la Ratafia en què s'hi poden trobar totes les ratafies comercials de Catalunya, entre les quals es podien adquirir les colomenques 1842, la ratafia Malhivern, la Corriols i, per primer cop l'elaborada pel cau Roca Guillera, que porta el mateix nom de l'entitat.

A l'espai Ratafiàrium, a la plaça Firal, s'hi troba la venda i degustació de productes elaborats amb ratafia: coca, xuixo, pa, melmelada, iogurt, infusió de ratafia i la novetat d'enguany del liquat vegetal amb infusió de ratafia, entre molts altres.

Els guanyadors del concurs

La ratafia elaborada per Esther Vendrell, de Centelles (Osona), va obtenir el primer premi de la 37a edició del Concurs de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, que es va celebrar divendres a la nit i que forma part dels actes de la Festa de la Ratafia. El segon premi va ser per a Jaume Guinovart, també de Centelles i Joaquim Carreras, de Campllong, va acabar en tercera posició.

El premi a la millor ratafia local va ser per a la colomenca Imma Calderón, qui rebrà en custòdia el llibre i el penó per conservar-los fins a l'inici de la pròxima edició de la festa i de la seva ratafia se'n farà una edició especial i limitada de 200 ampolles que es vendran exclusivament aquesta primavera al Mercat de les Herbes de la Ratafia de Santa Coloma. El jurat del Concurs de la Ratafia, format per Bernat Guixer (Celler de Can Roca), Xavier Codina (Ratafia Russet), Mar Calpena (periodista gastronòmica i bartender), Paula Molés (periodista gastronòmica) i Natàlia Roig (sommelier), va triar els guanyadors d'entre els elaboradors de les 10 ratafies que havien superat la primera fase del Concurs al qual s'hi havien presentat un total de 254 ratafies casolanes, rècord històric i entre les quals n'hi havia de provinents de tot Catalunya, del Canadà, Polònia i Nova Zelanda.