El mosquit tigre és aquí per quedar-se, llavors, hem de saber on es troba i en quins llocs té més probabilitat de criar i d'estendre's. Aquest és l'objectiu del model predictiu que han desenvolupat els responsables de l'observatori ciutadà Mosquito Alert, un sistema amb denominació d'origen de Girona promogut per l'òrgan de salut pública de la Diputació (Dipsalut). De moment, les prediccions només es poden fer en aquelles àrees on hi ha ciutadans que comparteixen identificacions de l'insecte però, en un futur, els científics confien poder-les fer també allà on no hi hagi col·laboradors.

L'eina combina el tres factors següents: l'abundància de mosquits en un lloc i un moment de l'any concrets; el volum de ciutadans que fan aportacions en una zona determinada; i diversos patrons de variabilitat en l'ús de l'aplicació mòbil, l'app en què es basa el sistema. El model científic que hi ha darrere les prediccions es concreten en parcel·les d'aproximadament quatre quilòmetres quadrats i fa la mitjana per a un mes, tot actualitzant-les cada setmana a mesura que s'introdueix informació nova.

Nivells de risc

Per consultar la probabilitat mitjana que hi hagi mosquit tigre en un sector específic s'ha de seleccionar una pestanya concreta de l'app, a partir de la qual es desplega una graella de colors corresponents al nivell de possibilitats que hi hagi l'insecte; el color dels punts també informa de la incertesa associada a cada quadrícula. En tots dos casos, el sistema ofereix quatre nivells de risc: molt baix, baix, mitjà i alt.

El projecte es troba en una primera fase de desenvolupament que no incorpora informació climàtica ni ambiental, «sinó que modela una probabilitat d'alerta eliminant biaixos inherents a la recol·lecció de dades ciutadanes», tal com expliquen els responsables de Mosquito Alert.

Observatori des de 2014

Aquest observatori, que funciona des de 2014 i té una versió internacional des de 2017, promou la ciència ciutadana i necessita la implicació de persones que detectin exemplars de mosquit tigre i introdueixin les dades pertinents en una aplicació mòbil, en què es comparteixen després que un equip d'entomòlegs les hagi validat. Aquesta app l'han creada el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i l'Obra Social la Caixa.

Després de la irrupció del mosquit tigre a les comarques de Girona, el Dipsalut i el Servei de Control de mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter desenvolupen el Programa de Vigilància i Control del Mosquit Tigre.