26 de novembre de 2018
26.11.2018
Diari de Girona

Vaga de l'ensenyament públic de Girona per exigir que es reverteixin les retallades

Docents i estudiants estan cridats a l'aturada dijous · Els universitaris reclamen la rebaixa de les taxes

26.11.2018 | 20:59
D'esquerra a dreta, Xavier Díez, Luis Sobrino, Carme Carmona, Ester Costa i Maria Cirera

L'ensenyament públic està cridat a la vaga aquest dijous, 29 de novembre, per exigir al Govern que reverteixi les retallades aplicades durant la crisi econòmica. Aquest és l'eix d'una protesta amb els ulls posats en els pressupostos de la Generalitat, que promouen els membres de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), CATAC, CATAC·CTS i Ustec·STEs, el sindicat de secundària Aspepc-SPS i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), que reclama una rebaixa del 30% de les taxes universitàries.

La vaga s'adreça als professionals de l'educació i als estudiants universitaris i de secundària, però també al personal sanitari i de l'administració. Aquest últim, però, limitarà l'aturada a dues hores per afegir-se a la manifestació convocat dijous a les 12 del migdia a Girona.

Concentració a la plaça de la Independència i a la Generalitat

De fet, per a aquesta hora s'han organitzat dues marxes paral·leles, una de les quals serà d'estudiants que sortiran del Rectorat de la Universitat de Girona i una altra del sector públic, que es concentrarà davant la seu de la Generalitat. Els dos blocs es manifestaran fins a la plaça de la Independència, on està previst que s'uneixin cap a la 1 del migdia per tornar junts cap a la Generalitat. Tal com van avançar els portaveus de totes les formacions impulsores de la vaga, aquesta serà la primera d'un seguit de «mobilitzacions que es perllongaran amb el temps fins que no s'atenguin el conjunt de reivindicacions que cada sector presenta».

Malgrat la crida a tota la comunitat educativa, l'acció no és unitària perquè no la subscriuen ni CCOO ni la UGT. La representant de CATAC (IAC), Ester Costa, va remarcar que els han convidat a sumar-s'hi, tot i que els consideren «corresponsables» de què el Govern no retorni les pagues dobles de 2013 i 2014 i del manteniment de les retallades, ja que «el 2017 i 2018 han signat acords que consolidaven les retallades».

Pel que fa a l'alumnat, la portaveu de la sectorial del SEPC a la UdG, Maria Cirera, va incidir en què «la Universitat és la punta de llança dels canvis socials», va denunciar les desigualtats i va exigir el compliment del compromís de rebaixar les taxes universitàries, una petició que el sindicat dirigeix expressament al conseller d'Economia, Pere Aragonès.

Millora de condicions

Les reivindicacions dels sindicats educatius i del sector públic se centren en la recuperació de les pagues extres, del poder adquisitiu perdut amb la congelació salarial, l'augment de les plantilles, la reducció del nombre d'alumnes per aula, l'estabilitat dels llocs de treball i el descens de la taxa d'interinitat, la reversió dels processos d'externalització de serveis, que la Formació Professional continuï depenent d'Ensenyament o l'increment del personal de suport per atendre la diversitat, entre altres demandes que afecten les condicions laborals i la qualitat del sistema educatiu públic.

Per part del sindicat sanitari, CATAC-CTS, Carme Carmona va detallar les demandes específiques del seu àmbit, en vaga tota la setmana, que van des de la consolidació real del personal interí i de la Llei de conciliació de la vida familiar i laboral, l'adequació de les plantilles a les necessitats reals o una sanitat totalment pública i de qualitat. 

El portaveu d'Ustec·STEs, Xavier Díez, va denunciar la persistència de les retallades després de cinc anys de creixement econòmic i va xifrar en 750 els docents necessaris a Girona per igualar la situació de 2010 (7.200 a Catalunya). Luis Sobrino, d'Aspepc-SPS, va fer una crida a sumar-se a la vaga, va subratllar que «no demanem res que no tinguéssim abans de les retallades» i va demanar «deixar el professorat en pau».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook