L'Ajuntament de Banyoles (CiU) va aprovar ahir al vespre en el ple ordinari de novembre el pressupost per a l'exercici 2019, amb els vots en contra dels grups de l'oposició, integrada per un regidor d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), dos regidors de la CUP i cinc regidors per part de Junts per Banyoles (ERC). Es preveuen prop de 2,5 milions d'euros d'inversions que es destinaran a diversos projectes municipals, com ara la rehabilitació del Camp de Futbol Vell, l'inici dels treballs de millora del carrer Joan XXIII o la continuació de la reforma del Museu Arqueològic, entre altres.

El pressupost de l'Ajuntament de Banyoles per al 2019 és concretament de 19.706.307,70 euros, el que representa un decrement de l'1,39% respecte al 2018. Aquest moviment es deu al fet que s'ha eliminat del pressupost la previsió d'ingrés i despesa de la taxa de subministrament d'aigua potable, tal com es va aprovar en el darrer ple municipal. Pel que fa al pressupost consolidat, és a dir, incloent-hi el Consorci de l'Estany i el Consorci Esportiu de l'Estany, el pressupost ascendeix a 20.055.410,70 euros, el que representa un 1,1% menys que al 2018.

El pressupost d'ingressos corrents de caràcter ordinari ascendeix a 17.719.207,70 euros, fet que suposa un decrement de l'1,23%, en canvi, es preveu que s'incrementin les transferències corrents, així com la recaptació d'impostos directes com l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) o les plusvàlues. Pel que fa a les despeses corrents i amortitzacions financeres, pugen a un total de 17.155.925,52 euros, el que significa un decrement del 2,36% respecte al 2018. Tant l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, com el regidor d'Hisenda, Pau Comas, van destacar que es tracta «d'un pressupost rigorós que dona resposta a les necessitats de la ciutat, mantenint la situació econòmica sanejada, sense augmentar la pressió fiscal, garantint la qualitat dels serveis i amb un bon nivell dels indicadors financers».

Pel que fa a l'endeutament, es preveu que sigui d'1.615.000 euros a llarg termini, un 2,12% menys que al 2018. Per setè any consecutiu, l'Ajuntament de Banyoles preveu un estalvi net significatiu (la diferència entre els ingressos ordinaris i les despeses ordinàries més l'amortització del deute) que ascendeix a 563.282,18 euros, el que representa que un 24% de l'origen del finançament del volum d'inversions prové de fons propis. La inversió prevista per al 2019 és de 2.385.632,20 euros, que sumant-hi les transferències d'altres organismes de Banyoles se situa al voltant dels 2,5 milions d'euros. Es preveuen obres d'arranjament, com la del carrer Joan XXIII a Mas Palau, millores a la via pública, una reforma dels vestidors del Camp de Futbol Vell, millores als parcs infantils o la redacció del projecte de la nova biblioteca, entre altres iniciatives. El batlle destaca que també es preveu donar un impuls al Museu Arqueològic per tenir-lo llest entre el 2019 i el 2020.

Mocions aprovades

Les mocions presentades per la CUP previstes en el ple municipal es van aprovar per unanimitat. En primer lloc, es va aprovar la moció per un debat sincer amb la comunitat educativa sobre un nou marc regulatiu integral de l'espai del migdia als centres educatius de titularitat públic. En segon lloc, es va aprovar una moció per a la reprovació del rei.