Més de 3.800 bosses d'envasos escanejades amb el sistema de lectura d'etiquetes de QR i la participació de 1.035 nuclis familiars del Pla de l'Estany.

És el balanç de la prova pilot que es va fer durant tres mesos a la comarca per incrementar el reciclatge mitjançant recompenses amb una moneda virtual, els «reciclos». A partir d'una aplicació al mòbil, l'usuari havia de posar unes etiquetes QR a la bossa i escanejar-la amb l'aplicació abans de tirar-la al contenidor groc. Un cop a la planta de reciclatge, es comprovava la qualitat del reciclatge. Si s'havia fet correctament, el participant rebia una compensació amb un «reciclo» que equival a 50 cèntims d'euro bescanviable per participacions de loteria o aportacions a ONG.

El balanç de la prova pilot Reciclos es va donar a conèixer aquest dissabte al Club Natació Banyoles. Famílies, col·laboradors i organitzadors es van reunir per detallar els resultats. En total, es van escanejar 3.815 bosses que duien el codi QR Reciclos a partir del qual es va poder fer el seguiment fins a la planta de triatge.

Un cop allà, s'escanejaven els codis i es valorava la qualitat del reciclatge. Des de la mateixa plataforma web, l'educador mediambiental es podia posar en contacte amb l'usuari i indicar-li si havia comès algun error o si el procés s'havia fet bé.

Un «reciclo», 50 cèntims

En aquest segon cas, el participant rebia una compensació en forma de «reciclos», que equival a 50 cèntims d'euro. Aquests reciclos es podien bescanviar per participacions de número de loteria o aportacions a ONG de la comarca, entre d'altres. La prova s'ha fet des del desembre fins al gener d'enguany i ha implicat 1.035 nuclis familiars del Pla de l'Estany amb una mitjana de més de 2 persones per habitatge.

Els impulsors sostenen que les indicacions al mòbil, les respostes des de la planta de reciclatge i els «reciclos» de recompensa són una bona fórmula per augmentar el compromís dels usuaris a reciclar més i millor.