10 de febrer de 2019
10.02.2019
Diari de Girona

La prova pilot Reciclos del Pla de l'Estany escaneja unes 3.800 bosses d'envasos

?Un miler de famílies participen en el pla per incentivar la recollida selectiva amb recompenses

10.02.2019 | 00:51
La prova pilot Reciclos del Pla de l'Estany escaneja unes 3.800 bosses d'envasos

Més de 3.800 bosses d'envasos escanejades amb el sistema de lectura d'etiquetes de QR i la participació de 1.035 nuclis familiars del Pla de l'Estany.

És el balanç de la prova pilot que es va fer durant tres mesos a la comarca per incrementar el reciclatge mitjançant recompenses amb una moneda virtual, els «reciclos». A partir d'una aplicació al mòbil, l'usuari havia de posar unes etiquetes QR a la bossa i escanejar-la amb l'aplicació abans de tirar-la al contenidor groc. Un cop a la planta de reciclatge, es comprovava la qualitat del reciclatge. Si s'havia fet correctament, el participant rebia una compensació amb un «reciclo» que equival a 50 cèntims d'euro bescanviable per participacions de loteria o aportacions a ONG.

El balanç de la prova pilot Reciclos es va donar a conèixer aquest dissabte al Club Natació Banyoles. Famílies, col·laboradors i organitzadors es van reunir per detallar els resultats. En total, es van escanejar 3.815 bosses que duien el codi QR Reciclos a partir del qual es va poder fer el seguiment fins a la planta de triatge.

Un cop allà, s'escanejaven els codis i es valorava la qualitat del reciclatge. Des de la mateixa plataforma web, l'educador mediambiental es podia posar en contacte amb l'usuari i indicar-li si havia comès algun error o si el procés s'havia fet bé.


Un «reciclo», 50 cèntims

En aquest segon cas, el participant rebia una compensació en forma de «reciclos», que equival a 50 cèntims d'euro. Aquests reciclos es podien bescanviar per participacions de número de loteria o aportacions a ONG de la comarca, entre d'altres. La prova s'ha fet des del desembre fins al gener d'enguany i ha implicat 1.035 nuclis familiars del Pla de l'Estany amb una mitjana de més de 2 persones per habitatge.

Els impulsors sostenen que les indicacions al mòbil, les respostes des de la planta de reciclatge i els «reciclos» de recompensa són una bona fórmula per augmentar el compromís dels usuaris a reciclar més i millor.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook